tlo u zagrebu ne miruje

Zagreb zatresao još jedan od slabijih potresa, aktivirao se Kašinski rasjed

23.03.2020 u 06:22

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić proglasio je u ponedjeljak elementarnu nepogodu za Grad Zagreb, kako bi se mogao formirati fond i početi sanirati šteta od potresa. Na upit smiju li se vratiti Zagrepčani koji su pobjegli od potresa, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da je njihov odlazak bio refleksna reakcija. 'Ima ih više nego što smo očekivali. Ti građani će se moći vratiti, dat ćemo vremena tijekom dana da se vrate doma', rekao je Božinović te dodao da povratak tih građana neće biti upitan iako stupa na snagu odluka o zabrani kretanja

23.27 Posljednji potres Zagreb je zatresao nešto prije 21 sat iznosio je 2,7 stupnja Richera. On se osjetio, ali se radi o potresu koji inače ne izaziva štetu.

'Do sada imamo 6 potresa koji su magnitude između 3 i 5, a potresa većih o 1,5 bilo je više od 60. Nakon jakog potresa, poput onog od 5,5 stupnja očekuju su naknadni potresi nekoliko tjedana, pa čak i nekoliko mjeseci. Nema pravila, ali naknadni potresi otpuštaju energiju. Bolje je da ima što više manjih potresa nego jedan veliki', kazala je za HTV voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić.

Objasnila je kako je potres posljedica sudaranja tektonskih ploča. Kod nas je riječ o tome da Afrička ploča podilazi pod Euroazijsku. Sudaranjem dolazi do pukotina (rasjeda) koji se aktiviraju kad dolazi do jačeg pritiska. Sad se aktivirao Kašinski rasjed. Ovakav veliki potres nije za Zagreb ništa neočekivano, ponovila je Ivančić. Jedino što ne možemo predvidjeti je vrijeme kad će se dogoditi i koliko će trajati.

20.57 Premijer Andrej Plenković posjetio je u večernjim satima Seizomološku službu.

20.53 Potres koji je u 20,49 u ponedjeljak zatresao Zagreb i okolicu bio je jakosti 2,7 prema Richteru s epicentrom u Zagrebu nedaleko Markuševca, izvijestila je Seizmološka služba RH.

"Seizmografi su zabilježili slabi potres s epicentrom u Zagrebu nedaleko Markuševca. Magnituda potresa iznosila je 2.7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice", stoji u njihovoj objavi na twitteru.

To mjerenje razlikuje se od podataka koji su bili dostupni na stranici Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) netom nakon potresa.

Tako je prema EMSC-ovim podacima potres bio jakosti 3,2 po Richteru, dogodio se na dubini od 10 kilometara, dok je epicentar bio 20 kilometara zapadno od Zagreba i tri kilometra istočno od Bregane.

20.38 Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut obišao je u ponedjeljak potresom pogođeno područje općine Gornje Stubice, naselje Slani Potok s najviše oštećenih kuća, te je istaknuo da taj dio Krapinsko-zagorske županije neće biti zaobiđen u financijskoj pomoći.

19.42 Vlada je izrazila sućut obitelji preminule djevojčice. 'S velikim žaljenjem primili smo vijest o tragičnoj smrti mlade djevojke nakon jučerašnjeg potresa u Zagrebu. Njezinoj obitelji izražavamo iskrenu sućut, suosjećanje i solidarnost u ime Vlade', stoji na Twitteru Andreja Plenkovića.

Sućut je izrazio i predsjednik Zoran Milanović. 'Duboko me rastužila vijest o smrti djevojke koja je preminula od ozljeda zadobivenih u potresu. Izražavam sućut roditeljima i obitelji, gubitak mladog života nemjerljiva je šteta jučerašnje nepogode. U trenucima nemoći pred snagom prirode svi smo se nadali da će ova prirodna katastrofa proći bez ljudskih žrtava. Izgubljeni život naše mlade sugrađanke sve nas je pogodio', objavljeno je na njegovom Facebooku.

19.37 'Pregledi još uvijek traju. Preko 7500 obitelji je prijavilo štete. Jako puno ljudi s fakulteta nam pomaže. To traje. To će trajati još nekoliko dana. 450 objekata je pregledano, to su uradili statičari. Imate jako puno dimnjaka koji su pali... Šteta je velika. Proglašena je elementarna nepogoda, to znači da će oni koji su imali štete, da će dobiti odštetu', kazao je za RTL šef zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić.

Na pitanje je li prerano za procjene štete kazao je da dok se ne sagleda sve točno, da se neće moći reći niti se može procijeniti. 'Za to postoji struka. I nadamo se da nećemo imati jačih udara', kazao je.

A na pitanje tko će to sve platiti, Kalinić odgovara: 'Grad Zagreb, ali opet građani Zagreba koji plaćaju poreze. Ali, grad Zagreb će otvoriti i poseban fond za one koji žele donirati. Mene je jutros zvao ruski veleposlanik koji je rekao da je i on spreman donirati, ali i grad Moksva i grad St. Petersburg.' >>> Cijeli članak <<<

18.56 Vila Arko u Basaričekovoj ulici na Gornjem Gradu, zaštićeno kulturno dobro koje je sjedište Hrvatskog društva pisaca (HDP), nije naizled pretrpjela veće štete u potresu, niti ima golim okom vidljiva oštećenja krova, rupa ili slično.

"Kuća je čak u puno boljem stanju nego što smo mislili i nema značajnih oštećenja", rekla je tajnica HDP-a Ana Brnardić Oproiu.

"Poispadalo je par crjepova, a dvorišni zid, s ulice, ima pukotinu s kojom smo i prije zbog loše statike imali problema. Na prvom katu, u uredima, namještaj se čak nije ni pomicao, ništa nije poispadalo, sve je prilično dobro i na svom mjestu. U podrumu imamo krhkije police s knjigama i časopisima koje su se malo porazbacale, ali za sad se čini da je kuća sve u svemu dobro prošla", ocijenila je.

18.55 Arheološki muzej u Zagrebu, koji se nalazi u palači Vranyczany-Dobrinović na Zrinjevcu, pretrpio je oštećenja zgrade i teža oštećenja stalnog postava i predmeta.

Na vanjskom dijelu palače, radu bečkog arhitekta Otta von Hofera za obitelj Vranyczany-Dobrinović iz 1879. godine, pojavile su se pukotine, a zabilježene su i brojne napukline u unutrašnjosti zgrade.

Iz Arheološkog muzeja su izvijestili da je u tijeku pregled zgrade, pregled i osiguravanje predmeta i dokumentiranje nastale štete koje obavlja minimalan, nužan broj djelatnika Muzeja sukladno mjerama zaštite od koronavirusa.

18.40 Na besplatni telefon otvoren za one pogođenima potresom stiglo je već 9.127 poziva, priopćili su iz Grada.

'Brojevi besplatnih linija za komunikaciju o posljedicama potresa su 0800 8802 i 0800 8805. Građanima se ispričavamo zbog početno otežanog pristupa operaterima i molimo ih za razumijevanje. Sada su tehničke poteškoće otklonjene, a u slučaju iznimnog opterećenja linija sustav će zabilježiti broj i slijedit će povratni poziv', kažu u gradu.

18.00 Najgore moguće vijesti stižu iz Klinike za dječje bolesti Klaićeva. Kako je RTL-u potvrdio ravnatelj bolnice Goran Roić, 15-godišnjakinja koja je teško stradala u potresu izgubila je bitku za život. >>> Cijeli članak <<<

17.50 Zgrada Sveučilišta u Zagrebu, u kojoj se nalaze Rektorat i dio Pravnoga fakulteta, privremeno je neuporabljiva te je preporučen detaljni pregled radi utvrđivanja stanja nakon potresa koji je jučer pogodio Zagreb i okolicu, izvijestili su u ponedjeljak sa Sveučilišta. U potresu je teško stradao i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu čije su sve zgrade na Šalati, osim Hrvatskog instituta za istraživanje mozga i zgrade Šalata 2, pretrpjele opsežna oštećenja te se, prema procjeni statičara, ne mogu koristiti, odgovorili su s Fakulteta na upit Hine. >>> Cijeli članak <<<

17.45 Čelnik crnogorskog grada Kotora izrazio je suosjećanje i potporu gradu Zagrebu nakon potresa koji je pogodio hrvatski glavni grad u nedjelju rano ujutro te je donio odluku o uplati novčane pomoći u iznosu od 5.000 eura. >>> Cijeli članak <<<

17.40 Premijer Plenković obišao je sa suradnicima četvrti najviše stradale u nizu potresa koji su u nedjelju pogodili Zagreb, razgovarao s ljudima kojima je u trenu promijenjen život i uz privremeni smještaj traže da im statičari što hitnije utvrde jesu li njihove oštećene kuće sigurne za život. >>> Cijeli članak <<<

17.30 Nizu zagrebačkih muzeja pogođenih jučerašnjim potresom pridružuju se Etnografski muzej, gdje je najviše stradalo stubište, i Hrvatski prirodoslovni muzej u gornjogradskoj palači Amadeo.

17.15 Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, uputio je preko svog Ureda poruku Zagrepčanima u kojoj ih poziva na zajedništvo, ali i zahvaljuje svima koji nesebično pomažu u sanaciji posljedica potresa i borbi s koronavirusom. >>> Cijeli članak <<<

17.05 Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te ostali stanari Nadbiskupskoga dvora privremeno su nakon jakog potresa u nedjelju, po nalogu stručnih služba smješteni u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu na Kaptolu u Zagrebu. >>> Cijeli članak <<<

16.29 Prema prvim procjenama Hrvatski državni arhiv (HDA), smješten u jednu od najljepših secesijskih zgrada na ovim prostorima, prošao je s manjim oštećenjima, no konačne posljedice bit će poznatije nakon što je pregledaju stručnjaci. Ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura rekao je kako je to prva zgrada napravljena od armiranog betona u Hrvatskoj, pa su prošli dobro, oštećenja imaju, ali ona nisu katastrofalna. >>> Cijeli članak <<<

  • +49
Štete od potresa na Mirogoju Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

16.26 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u ponedjeljak da će Sabor, oštećen u nedjeljnom potresu, vjerojatno, umjesto u prvotno planiranoj zagrebačkoj Gradskoj skupštini, zasjedati u staroj zgradi Ine u Šubićevoj koja za Hrvatsku ima povijesno značenje. >>> Cijeli članak <<<

16.21 U Studentskom domu Cvjetno naselje zbrinuto je 111 osoba, potvrdio je šef nacionalnog Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

16.15 Hrvatski ured za osiguranje (HUO) izvijestio je u ponedjeljak da se svi građani koji su sklopili ugovor o osiguranju imovine s uključenom dopunskom opasnošću/rizikom potresa mogu obratiti svom osiguravatelju i prijaviti štetu, kao i upravitelji zgrada. >>> Cijeli članak <<<

15.55 Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izvijestio je u ponedjeljak da je nakon potresa u Zagrebu za analizu oštećenja prijavljeno više od 7.000 objekata, a da se na terenu trenutno nalazi 150 inženjera građevine. >>> Cijeli članak <<<

15.50 Hrvatska komora arhitekata pozvala je sve svoje članove da se volonterski priključe radu timova koji će na terenu procjenjivati štete od razornog potresa koji je pogodio Zagreb, a po potrebi sudjelovati i u drugim aktivnostima u sanaciji ovih šteta. Potrebni su im svi oni koji imaju stručna znanja iz područja rekonstrukcija i sanacija, iskustvo na projektiranju, gradnji ili nadzoru nad takvim zahvatima. >>> Cijeli članak <<<

15.41 Zgrada Hrvatske pošte u Jurišićevoj ulici znatno je oštećena u jučerašnjem potresu pa će tamošnji poštanski ured i poslovni prostori do daljnjeg biti zatvoreni, priopćila je u ponedjeljak Hrvatska pošta >>> Cijeli članak <<<

Zagreb: Sastanak Nacionalnog kriznog stožera Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

15.33 Premijer Andrej Plenković izjavio je u obilasku sjevera Zagreba da neke kuće očito više nisu uporabljive i najavio da statičari stižu. 'Moje suosjećanje s ljudima koji su izgubili ono što su generacije ovdje stvarale. Nastojat ćemo im pomoći na sve načine', rekao je premijer. Procjene statilara sigurno će trajati još barem sljedećih nekoliko dana, rekao je Plenković.

'Razgovarao sam s potpredsjednikom Vlade Štromarom, statičari su specijalisti, angažirat će se i mnogi građevinari i to volonterski', rekao je Plenković. 'Popisat će se šteta, ići ćemo na na državnu razinu i razinu EU', najavio je, govoreći o financijskom saniranju štete.

Po pitanju slučaja HDZ-ovog sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, premijer je prepričao razgovor u kojemu mu je župan tvrdio da su se okupili njegov sin i šest prijatelja, a on tvrdi da je došao kad su čistili okućnicu. 'On kaže da nije bio nikakav party, negira to. Žao mi je, on mora primjerom pokazati kako se ponašati u ovim trenucima. Njegov sin već je podnio ostavku na mjesto šefa Civilne zaštite u Glini', rekao je Plenković.

15.14 Gradonačelnik Milan Bandić proglasio je prirodnu nepogodu uzrokovanu potresom na području grada Zagreba. Grad Zagreb će objaviti javni poziv, kojim će obavijestiti oštećenike (fizičke i pravne osobe) na čijoj je imovini utvrđena šteta od prirodnih nepogoda da prijave štetu na imovini Gradskom povjerenstvu Grada Zagreba u pisanom obliku, na propisanom obrascu, a koji će biti objavljen na oglasnoj ploči i na web-stranicama Grada Zagreba, priopćili su iz Grada.

Detaljnije upute vezane za proceduru prijave šteta biti će objavljene na web-stranici Grada Zagreba.

15.07 Grad Zagreb pozvao je u ponedjeljak zagrebačke statičare, iz područja zidane i betonske konstrukcije, a posebno revidente, da se jave u Ured za upravljanje u hitnim situacijama, objavljeno je na službenim stranicama Grada. >>> Cijeli članak <<<

14.56 Premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ukazali su se u Čučerju, mjestu najbližem epicentru potresa, koje je teško stradalo >>> Cijeli članak <<<

14.23 Zabranjuje se napuštanje prebivališta i boravišta, objavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Od zabrane se izuzimaju dnevne migracije zaposlenih u važnim službama, održavanje komunalne djelatnosti, novinari, stanovnici koji zahtijevaju skrb i oni koji pružaju skrb... , nabrojio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Izvijestio je da se u Studentski dom Cvjetno naselje prijavilo više od 90 ljudi kojima su u potresu oštećeni domovi, a bit će ih sve više'.

'Bitno je da se nitko ne vraća tamo gdje nije sigurno', napomenuo je Božinović. >>> Cijeli članak <<<

Zagreb: Konferencija za medije Nacionalnog kriznog stožera Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

14.17 U najsjevernijem dijelu Zagreba, gradskoj četvrti Podsljeme koje je epicentar potresnog udara, građani nestrpljivo čekaju službe za preglede brojnih oštećenih kuća kako bi saznali smiju li u njima stanovati. Predsjednik Mjesne četvrti Podsljeme Krešimir Kompesak kazao je Hini da najmanje desetak kuća nije za stanovanje zbog teškog oštećenja, a najmanje 50 njih ima teža ili manje oštećenja zbog kojih vlasnici iščekuju što će reći procjenitelji.

13.54 Hrvatska gospodarska komora (HGK) u ponedjeljak je upozorila da su dimnjaci oštećeni potresom velika opasnost za građane te ih pozvala da, ako primijete probleme, prekinu uporabu uređaja na loženje i obavezno kontaktiraju dimnjačara ili distributera plina. >>> Cijeli članak <<<

13.33 'Ako dođe neki razorni potres naravno da će oštećene građevine loše proći, međutim u većini slučajeva ovaj potres magnitude 3,3 ne bi trebao strukturno oštetiti građevine, osim ako već nisu toliko labilne da ih može maltene povjetarac srušiti', rekao je za Hinu dežurni seizmolog Tomislav Fiket. >>> Cijeli članak <<<

13.19 Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izvijestilo je u ponedjeljak da zbog oštećenja nije moguć ulazak u zagrebački Novinarski dom te će se s najavljenom distribucijom zaštitne opreme, press naljepnica za auto i iskaznica novinarima morati pričekati dok se ne omogući pristup zgradi i tajništvu. >>> Cijeli članak <<<

13.07 Šteta u Krapinsko-zagorskoj županiji prouzročena nedjeljnim potresom, prema prvim procjenama mogla bi iznositi više od 20 milijuna kuna, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za medije župan Željko Kolar. >>> Cijeli članak <<<

13.00 Područje grada Zagreba pogodilo je do ponedjeljka u podne 57 potresa, a prema podacima Seizmološke službe i Europsko-mediteranskog seizmološkog centra najjači je bio magnitude 5,5 po Richterovoj ljestvici, a najslabiji 2,0. >>> Cijeli članak <<<

12.54 Danas je u kontroliranim uvjetima srušen krov sa zgrade u Bogovićevoj ulici, koji je predstavljao opasnost za građane.

  • +5
Zagreb: Rušenje pročelja u Bogovićevoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

12.33 U studenskom domu Cvjetno naselje za sada se nalazi 67 osoba čiji su domovi stradali u potresu.

12.14 Interventni timovi Hrvatskog Crvenog križa i u ponedjeljak su u Zagrebu u stanju pripravnosti, potvrdila je u razgovoru za Hinu glasnogovornica Katarina Zorić istaknuvši da nastavljaju pružati materijalno-fizičku i psihosocijalnu pomoć. "Danas smo spremni za slučaj novih jačih potresa, iako sumnjamo da će ih biti. Na Trgu Francuske Republike postavljeno je oko 60 šatora s ležajevima, grijanjem i rasvjetom u koje se ljudi mogu skloniti", dodala je. >>> Cijeli članak <<<

  • +3
Šatorsko krilo na Trgu Franje Tuđmana za stradale u potresu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

11.59 Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak objavila je da su danas aktivirani krizni timovi za psihološku podršku. Riječ je o telefonskoj i online podršci svim učiteljima, učenicima i njihovim roditeljima koji trebaju pomoć.

11.46 Opskrba električnom i toplinskom energijom na području Zagreba je gotovo u potpunosti normalizirana, a tijekom dana će se dovršiti i radovi na uspostavi grijanja za nekoliko zgrada na Vrbanima, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske elektroprivrede (HEP). >>> Cijeli članak <<<

  • +109
Zatvorene sve tržnice: Šibenik, Bjelovar, Zagreb, Sisak, Rijeka, Karlovac... Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal

11.12 Još jedan potres u Zagrebu, osjetilo se snažno, ali srećom vrlo kratko podrhtavanje tla. Prema hrvatskoj Seizmološkoj službi, magnituda je bila 3,3 po Richteru, s epicentrom nedaleko Markuševca. Intenzitet u epicentru IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Prema prvim podacima EMSC-a, magnituda potresa bila je 3,7 stupnja po Richteru, na dubini od 10 kilometara. Lokacija epicentra bila je četiri kilometra sjeverno od Zagreba, osam kilometara jugozapadno od Kašine.

11.03 Objavljena je snimka nadzorne kamere s koje se jasno vidi kako je sretni vozač za dlaku izbjegao tragediju u urušavanju dijela zgrade u blizini zagrebačke Klinike za traumatologiju. >>> Cijeli članak <<<

10.42 Od ranih jutarnjih sati 150 vojnika nastavlja pomagati Zagrebu, pripadnici Hrvatske vojske obišli su i Čučerje gdje je bio epicentar potresa, a tijekom dana nastavit će sanaciju gradskog centra. U obilasku hrvatskih vojnika na terenu su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj koji su zahvalili Hrvatskoj vojsci i svim službama na pomoći i solidarnosti koju pružaju gradu Zagrebu. >>> Cijeli članak <<<

10.32 Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković obilaze zgradu tog Suda, oštećenu u potresu.

10.23 Muzej za umjetnost i obrt (MUO), smješten u historicističku palaču izgrađenu 1888., pretrpio je velika oštećenja u potresu, ne samo na zgradi, već i na građi koju čuva.

  • +12
Oštećenja u Muzeju za umjetnost i obrt Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Muzej za umjetnost i obrt

10.06 Snažan potres koji je pogodio Zagreb izazvao je znatnu materijalnu štetu, posebno u središtu grada, i osiguravatelje stavio pred nove izazove, piše u ponedjeljak Jutarnji list. Nekoliko je općih pravila. Osiguravatelji pokrivaju štetu od potresa koji je jači od 5,0 po Richteru, a jučerašnji potres udovoljava tom kriteriju. Nadalje, vlasnici automobila koji imaju kasko osiguranje u boljem su položaju od onih koji imaju samo obvezno auto-osiguranje, jer kasko pokriva i posljedice potresa. Naravno, i za nekretnine i pokrenine - sve ovisi o onome što piše u pojedinačnim policama osiguranja. >>> Cijeli članak <<<

9.23 Oko 150 statičara je na terenu, u Čučerju bi također trebalo provjeriti radi li se procjena štete, odgovorio je ministar Davor Božinović na novinarsko pitanje. Što se tiče telefona 0800 8802 i 0800 8805, koji navodno ne funkcioniraju, ministar je rekao da ima zagušenja. 'To nije običan telefonski razgovor, javljaju se ljudi koji su u strahu i panici, ne mogu se ti razgovori obaviti u minutu ili dvije. Postoji sto linija na tom broju, dalje će se proširivati, a ljudi se javljaju neprestano', rekao je Božinović.

Po pitanju naplate parkinga u centru Zagreba, odgovorio je kako je siguran da će Grad Zagreb donijeti adekvatnu odluku.

  • +103
Potres u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

9.15 Dva od tri laboratorija koji testiraju na koronavirus u Zagrebu pretrpjela su oštećenja u potresu, rekao je Krešimi Capak, ravnatelj HZJZ-a, dodajući da rad nije niti u jednom momentu došao u pitanje.

9.07 Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, izjavio je na presici Stožera civilne zaštite u 9 sati da su sve službe jučer cijeli dan zbrinjavale ljude. '27 građana je ozlijeđeno, 18 teže, a 12 je hospitalizirano. Djevojčica u dobi od 15 godina je još uvijek u kritičnom stanju', rekao je.

Štete su velike. Više je od 250 oštećenih objekata, s tim da se procjene još rade, rekao je ministar, dodajući da je to posao koji se radi s krajnjom pozornošću, s obzirom da su oštećene i kulturne ustanove. Gradski ured za upravljanje u hitnim situacijama jutros je izvijestio da je zaprimljeno oko 5000 prijava za brzu procjenu šteta.

  • +13
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

'Obilježeni su prostori kako se građani ne bi kretali u blizini oštećenih objekata. Noć je protekla mirno, nije bilo incidenata, ophodnje su osiguravale taj dio grada', rekao je Božinović, zahvaljujući državnim i gradskim službama, kao i građanima koji su pokazali solidarnost kakva nam u ovim momentima definitivno treba.

Stanovnike Zagreba koji su u panici otišli u druge dijelove Hrvatske pozvao je da se vrate jer je to 'bolje za njih i za male sredine u koje su došli... jer ako će im biti potrebna, neće im biti omogućena adekvatna medicinska pomoć kao da su u Zagrebu'. Osim toga, ministar danas potpisuje odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta u sklopu borbe protiv širenja epidemije koronavirusa, a danas je i 'zadnji dan kada se može odvijati međugradski promet, i osobnim automobilima i svaki drugi način'.

9.05 Službeno, zaprimljeno je oko 5000 prijava za brzu procjenu šteta, jučer je odrađeno više od 500 brzih procjena na terenu. Javio je to u ponedjeljak ujutro Gradski ured za upravljanje u hitnim situacijama. Ured je izradio aplikaciju 'Prijava za pregled građevina nakon potresa'. Građani se mole da na ovoj poveznici popune upitnik; na taj način pomoći će i ubrzati procjenu štete. >>> Cijeli članak <<<

8.48 'Stiglo je preko četiri tisuće prijava za pregled zgrada, a koliko je oštećeno ili zanačajnije oštećeno to ćemo tek vidjeti. Glavni je cilj da uredimo uporabljivost zgrada te trebamo li ljude iseljavati. Do kraja tjedna bi mogli imati podatke kako dalje postupati. Mi smo stručnjake odmah poslali na bolnice i više manje smo pokrili sve bolnice. Slijede detaljni pregledi. Za sve stambene zgrade molimo građanstvo za strpljenje', rekao je Josip Atalić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu za HRT.

  • +43
Potres u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

8.38 Seizmolog Snježan Prevolnik rekao je da za N1 da je jedan od jačih potresa tijekom noći bio magnitude 3.0 a dogodio se točno u 3 sata.

'Šire zagrebačko područje je izrazito seizmički aktivno... Nije neočekivano da se podrhtavanje nastavi, a to može trajati mjesecima', rekao je Prevolnik, dodajući i da sada treba provjeriti i kvalitetu vode.

8.19 Gotovo 60 ljudi čiji su domovi nastradali u potresu proveli su noć u Studentskom domu Cvjetno naselje.

  • +18
SD Cvjetno naselje sprema se za prihvat građana Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

'Čak 59 je ljudi našlo privremeni dom na Cvjetom naselju zbog potresa koji je uništio njihove domove. Svi oni kojima su stanovi i kuće ugroženi, privremeno smo preselili u Cvjetno naselje', rekao je pomoćnik upravitelja u Studentskom domu Cvjetno naselje, dr. Ante Tonči Despot za HRT.

8.18 Na Trgu bana Josipa Jelačića jutro nakon potresa nalazi se vojska sa svojim djelatnicima i vozilima.

  • +15
Vojska na Trgu bana Jelačića Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

7.49 Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u ponedjeljak da je u Zagrebu tijekom noći bilo nekoliko manjih potresa.

'Treslo se, možemo reći očekivano. Radi se o slabijim potresima, jedan je bio umjerene jačine, u tri sata, i njega su osjetili pojedinci na gradskom području i malo veći broj ljudi u epicentralnom području Kašine i Markuševca', rekao je Kuk za Hrvatski radio. Kuk je rekao da se u nedjelju reagiralo dobro, posebice sve službe. >>> Cijeli članak <<<

7.01 Zbog snažnog vjetra prijeti otpadanje dimnjaka i pročelja s oštećenih zgrada. Čim se vjetar smiri, dronovima će se snimiti najteže pogođeni dijelovi zgrada, a još 300 vojnika stiže u pomoć Zagrebu. U potresu je ozlijeđeno 14 ljudi, a materijalna šteta je velika.

6.49 Stanje ozlijeđene djevojčice i jutros je nepromijenjeno, nalazi se i dalje na Odjelu intenzivne njege u bolnici u Klaićevoj, rekao je jutros ravnatelj Bolnice Goran Roić za N1.

  • +4
Zagreb: Pripadnici navijačkih skupina pomažu u seljenju Klinike za plućne bolesti na Jordanovcu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

6.40 Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban izrazio je sućut i ponudio pomoć Hrvatskoj, koju je u nedjelju ujutro pogodio potres, objavio je šef ureda za tisak.

Orban je u pismu hrvatskom predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću istaknuo kako je "ožalošćen" izvješćima o potresu koji je prouzročio štete i ozljedio ljude u Zagrebu i oko njega. "Vjerujem da je u ovim teškim vremenima važno da narodi srednje Europe na svaki mogući način iskažu solidarnost jedni s drugima. U ime mađarskog naroda želim izraziti sućut i ponuditi pomoć Mađarske, naveo je Orbanove riječi Bertalan Havasi.

6.33 Društvo hrvatskih književnika (DHK) moli članstvo da, zbog oštećenja zgrade na Trgu bana Josipa Jelačića, u kojoj su njihove prostorije, do daljnjega ne dolaze u Društvo.

'Zbog jakog potresa u Zagrebu došlo je do puknuća i urušavanja krova zgrade u DHK pa je cijeli objekt pod nadzorom', navodi DHK i moli članove da za sada ne dolaze kako ne bi ugrozili vlastitu sigurnost.

  • +21
Potres u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Fantulin

6.12 Zagreb je rano jutros potresao još jedan potres, nakon nekoliko njih zabilježenih i tijekom noći, od kojih je jedan umjerene jačine bio u tri sata. Kako pišu korisnici na stranici EMSC-a, posljednji potres se osjetio na par sekundi, a službene brojke još se čekaju. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će u ponedjeljak proglasiti elementarnu nepogodu za Grad Zagreb, kako bi se mogao formirati fond i početi sanirati šteta od potresa.