MOLBA STOŽERU ZBOG PRESSICA

Monumentalna zgrada Novinarskog doma također je oštećena, nije moguć ulazak

23.03.2020 u 13:16

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izvijestilo je u ponedjeljak da zbog oštećenja nije moguć ulazak u zagrebački Novinarski dom te će se s najavljenom distribucijom zaštitne opreme, press naljepnica za auto i iskaznica novinarima morati pričekati dok se ne omogući pristup zgradi i tajništvu.

U HND-u i Sindikatu novinara Hrvatske (SNH) ističu da su od Stožera civilne zaštite zatražili da se omogući slobodno kretanje svim novinarkama i novinarima, fotoreporterima, snimateljima i tehničarima s važećom pressicom matične redakcije ili iskaznicom HND-a i SNH ili međunarodnom novinarskom iskaznicom.

U HND-u podsjećaju i da im se mogu javiti i oni novinari koji nisu produžili HND-ovu iskaznicu te mogu dobiti markicu za ovu godinu. To je privremeno rješenje dok, kako ističu u HND-u, ne naprave nove članske iskaznice. Novinarkama i novinarima izvan Zagreba markicu će se poslati poštom, ističu te dodaju da se oko svih informacija o press naljepnicama za vozila ili za zaštitnu opremu – perive platnene maske i gumene rukavice mogu obratiti HND-u elektroničkom poštom.

Zgrada Novinarskog doma u potresu nije imala velikih oštećenja, osim manjih na unutarnjim zidovima i stubištu. Za sada ipak, dok ne dođu statičari i ne potvrde da je zgrada sigurna, najbolje je u nju ne ulaziti, a svi stanari pronašli su alternativni smještaj.

Novinarski dom je monumentalno arhitektonsko djelo i najznačajniji rad poznatog arhitekta Brune Bauera. Zgrada koja je jedan od prepoznatljivih arhitektonskih znamenja grada Zagreba građena je u klasicističkom stilu s elementima art decoa.

  • +103
Potres u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Gradnja Novinarskog doma je od raspisivanja natječaja 1927. do konačne izgradnje trajala samo tri godine.