jezivi prizori

Zgrada Sveučilišta u Zagrebu teško oštećena, odvojilo se stubište; stradala i Medicina: Pogledajte snimke nadzornih kamera

23.03.2020 u 18:44

Bionic
Reading

Zgrada Sveučilišta u Zagrebu, u kojoj se nalaze Rektorat i dio Pravnoga fakulteta, privremeno je neuporabljiva te je preporučen detaljni pregled radi utvrđivanja stanja nakon potresa koji je jučer pogodio Zagreb i okolicu, izvijestili su u ponedjeljak sa Sveučilišta

Na temelju Izvješća o provedenom brzom pregledu, inicijalnoj ocjeni oštećenja i uporabljivosti zgrade Sveučilišta u Zagrebu, na lokaciji Trg Republike Hrvatske 14, u kojoj djeluju Rektorat Sveučilišta u Zagrebu i dio njegova Pravnoga fakulteta, građevina je privremeno neuporabljiva te je preporučen daljnji detaljni pregled radi utvrđivanja stanja nakon potresa koji je jučer pogodio Zagreb i okolicu, ističu sa Sveučilišta.

Tročlani ekspertni tim u Izvješću je naglasio kako u dvorištu zgrade postoji opasnost od padanja oštećenih dijelova dimnjaka i crijepa s krovišta, dok su u razizemlju (podrumu) vidljiva manja oštećenja u obliku pojave pukotina na oblogama zidova i stropova te lokalno odvajanje žbuke. Slično je stanje i u prizemlju zgrade, u kojem je došlo i do lokalnoga opadanja žbuke.

Sa Sveučilišta ističu da su veća oštećenja nastala na prvom i drugom katu zgrade (katovi na kojima djeluje Pravni fakultet) te da su uz pojavu pukotina i otpadanja žbuke na zidovima, lukovima, svodovima i stropovima, na dvama su katovima evidentirana i lokalna oštećenja konstrukcijskih elemenata.

Glavno je stubište na drugom katu teško oštećeno te je djelomično odvojeno od ostatka zgrade, dok je zapadno stubište doživjelo manja oštećenja.

  • +49
Štete od potresa na Mirogoju Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Na temelju mišljenja ekspertnoga tima, uz strogi nadzor i korištenje zaštitne opreme moguće je zaposlenicima omogućiti preuzimanje neophodnih stvari s prvoga i drugoga kata, bez nepotrebnog zadržavanja, te uz sprječavanje okupljanja većega broja ljudi u prizemlju zgrade.

Prizemljem i podrumom moguće se koristiti samo uz strogo ograničenje zadržavanja u zonama u kojima postoji opasnost otpadanja žbuke.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i dekan Pravnoga fakulteta Igor Gliha, ističe se, u stalnom su kontaktu i suradnji s nadležnim institucijama i timovima zaduženima za rješavanje posljedica potresa.

  • +103
Potres u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Teško stradale i zgrade Medicinskog fakulteta

U potresu je teško stradao i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu čije su sve zgrade na Šalati, osim Hrvatskog instituta za istraživanje mozga i zgrade Šalata 2, pretrpjele opsežna oštećenja te se, prema procjeni statičara, ne mogu koristiti, odgovorili su s Fakulteta na upit Hine.

U te se zgrade ne može ulaziti niti se može održavati nastava. Svi su krovovi urušeni i trenutno se radi na sanaciji krovova koji se pokrivaju ceradama, a nastambe za životinje na Zavodima za fiziologiju i biologiju moraju se izmjestiti.

Teško je oštećen Zavod za anatomiju gdje su istočni i glavni ulaz zapečaćeni zbog opasnosti urušavanja, kao i zgrada Starog dekanata, gdje su Zavodi za biologiju, fiziologiju, histologiju i kemiju i biokemiju te Uprava fakulteta. Na zgradi Staroga dekanata krov je potpuno srušen, stubište je urušeno te je u nju zabranjen ulazak.

Snimke potresa s nadzornih kamera Medicinskog fakulteta Izvor: Društvene mreže / Autor: MEF Zg

U zgradi Novoga dekanata neupotrebljive su sve dvorane, kao i Središnja medicinska knjižnica, a izrazito velika oštećenja pretrpjeli su i Zavod za patologiju te Zgrada Šalata 4 u kojoj su studij sestrinstva i Klinika za dermatovenerologiju. Upotrebljiv je podrum u kojemu se nalazi Zavod za sudsku medicinu.

Na Školi narodnog zdravlja Andrija Štampa u Rockefellerovoj ulici oštećeni su nosivi zidovi i stepeništa pa se u zgradu može ući vrlo kratko, ali se u njoj ne smije boraviti niti se zadržavati do sanacije.

S Medicinskog fakulteta navode da se trenutno saniraju krovišta na zgradama na Šalati te se spašavju nastambe za životinje i vrijedna oprema.

Bez sanacije građevina na Medicinskom fakultetu, ističu, neće se moći održavati nastava i ispiti te će se vjerojatno, kada epidemiološka situacija vezano uz COVID 19 dopusti, morati naći drugi prostori za održavanje nastave i ispita, kao i za održavanje prijemnoga ispita za studij medicine.