ŠTO S IMOVINOM?

Osiguravatelji objavili detalje o priznavanju štete od potresa: Skuplju imovinu trebalo je posebno osigurati

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 23.03.2020 12:55
  • Objavljeno 23.03.2020 u 09:53
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji

Snažan potres koji je pogodio Zagreb izazvao je znatnu materijalnu štetu, posebno u središtu grada, i osiguravatelje stavio pred nove izazove, piše u ponedjeljak Jutarnji list

Osiguravatelji s kojima su razgovarali kažu da su spremni isplatiti obveze koje imaju prema svojim osiguranicima, Ipak, upozoravaju kako se točni razmjeri štete u ovom trenutku još ne znaju, pa će najprije trebati popisati i procijeniti štetu, što je posao koji slijedi narednih dana, navodi dnevnik.

Vrijedi naglasiti kako svaki osiguravatelj ima vlastitu poslovnu politiku pa i uvjeti osiguranja ovise od osiguravatelja do osiguravatelja. Stoga osiguranicima preporučuju da najprije pogledaju u police osiguranja, što im one pokrivaju. Ipak, nekoliko je općih pravila.

Prije svega, osiguravatelji pokrivaju štetu od potresa koji je jači od 5,0 po Richteru, a jučerašnji potres u Zagrebu udovoljava tom kriteriju. Nadalje, vlasnici automobila koji imaju kasko osiguranje u boljem su položaju od onih koji imaju samo obvezno auto-osiguranje, jer kasko pokriva i posljedice potresa.

Kad je riječ o nekretninama i imovini u kućama i stanovima, osiguravatelji ističu da već godinama upozoravaju kako samo manji dio hrvatskih kućanstava ima ugovoren taj tip osiguranja, kao i da osiguranje od potresa u pravilu treba posebno ugovoriti.

Štoviše, u slučaju skupljih stvari, poput umjetničkih slika, potrebna je dodatna nadogradnja osiguranja. Naši sugovornici ističu da će ispuniti svoje obveze prema osiguranicima, no jasno poručuju da će biti potreban i snažan angažman države i lokalnih samouprava, kao što se to dogodilo i u vrijeme velikih poplava 2014. godine, donosi Jutarnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!