SMJEŠTAJ I HRANA

Crveni križ spreman za slučaj novih jačih potresa, iako sumnjaju da će ih biti

23.03.2020 u 12:27

Bionic
Reading

Interventni timovi Hrvatskog Crvenog križa i u ponedjeljak su u Zagrebu u stanju pripravnosti, potvrdila je u razgovoru za Hinu glasnogovornica Katarina Zorić istaknuvši da nastavljaju pružati materijalno-fizičku i psihosocijalnu pomoć.

U potresima u nedjelju ujutro na području Zagreba ozlijeđeno je 27 osoba, od kojih 18 teže, a jedna je osoba i dalje životno ugrožena. Potresi s epicentrima kod Markuševca i Kašine izazvali su veliku materijalnu štetu na zgradama i kućama, a najviše je stradao najuži centar Zagreba, gdje su starije zgrade. U Studentskom domu Cvjetno naselje noć je provelo 60 osoba kojima su u potresu oštećeni domovi.

Glasnogovornica Zorić istaknula je da su interventni timovi Hrvatskog Crvenog križa, koji su jučer postavili šatore na Zrinjevcu, Mažuranićevom trgu te Trgu Francuske Republike, i danas u stanju pripravnosti u slučaju novih potresa.

Besplatna telefonska linija Crvenog križa 0800 1188

"Danas smo spremni za slučaj novih jačih potresa, iako sumnjamo da će ih biti. Na Trgu Francuske Republike postavljeno je oko 60 šatora s ležajevima, grijanjem i rasvjetom u koje se ljudi mogu skloniti", dodala je.

Šatori imaju kapacitet tisuću ležajeva, no u slučaju potrebe osigurat će se smještaj za oko 500 osoba zbog mjera zaštite od širenja zaraze koronavirusom.

Besplatna telefonska linija Hrvatskog Crvenog križa 0800 1188, od danas je ponovno u funkciji.

Otvorena je za pružanje pomoći starijima te osobama u samoizolaciji zbog sprječavanja COVID-19. No, na njega pozive može uputiti svatko u potrebi za psihosocijalnom, materijalnom, fizičkom ili bilo kojom drugom vrstom pomoći.

Na punktovima Crvenog križa jučer podijeljeno tri tisuće porcija graha

U pružanju pomoći jučer je na području Zagreba aktivirano 150 volontera HCK, 150 članova interventnog tima HCK Grada Zagreba na ulicama je dijelilo deke te sudjelovalo u radu punktova na Mažuraničevom trgu, Trgu Francuske Republike te na Zrinjevcu.

  • +21
Potres u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Fantulin

"Podijelili smo oko tri tisuće porcija graha, čajeve, vodu. Jučer su aktivirani interventni timovi HCK-a Zagreb i Nacionalni interventni timovi. Oko 150 članova tih timova bilo je na ulicama Zagreba, a 100-tinjak je njih u sklopu aktivnosti oko koronavirusa obilazilo slabe i nemoćne", kazala je Zorić.

Na upit jesu li njihovi timovi jučer i danas raspoređeni na području epicentra potresa u Zagrebu, oko Markuševca i Kašine, Zorić je kazala da je na poziv građana upućen tim na područje Markuševca, ali po dolaska nisu uočili potrebu građana za njihovom pomoći.

Današnje aktivnosti timova HCK usmjeravaju se, osim na aktivnosti pomoći starijima i onima u samoizolaciji zbog koronavirusa, i na pružanje psihosocijalne podrške stradalima u potresu, a aktivne su i službe traženja.

"U ovom trenutku, procijenjujemo da nema razdvojenih obitelji, no jedan je tim poslan u zagrebački Studentski dom Cvjetno naselje kako bismo to utvrdili sa sigurnošću", kazala je.

Pozvala je građane da se obrate Hrvatskom Crvenom križu ukoliko trebaju bilo koju vrstu pomoći.