Međunarodni dan borbe protiv homofobije

Zagreb Pride pozvao državni vrh da promisli o svojoj odgovornosti za društveni položaj LGBTIQ osoba

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 17.05.2020 08:54
  • Objavljeno 17.05.2020 u 08:36
tportal

Izvor: Zagreb Pride / Autor: N. N.

Ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (eng.IDAHOBIT), jedan od najvažnijih dana za prava LGBTIQ osoba, koji zajednica obilježava pod zajedničkim sloganom globalnog LGBTIQ pokreta - “Prekini tišinu!”. Slogan “Prekini tišinu!” poruka je LGBTIQ zajednici, a ujedno i krik upomoć vlastima i društvu, jer krajnje je vrijeme da nasilje protiv LGBTIQ osoba postane nedopustivo i kažnjivo.

U subotu je Vijeće Europe, na čelu s Glavnom tajnicom Marijom Pejčinović Burić, poručilo kako europske države moraju učiniti više kako bi pomogle izazovima s kojima se susreću mlade LGBTIQ osobe, posebno u vrijeme krize.

Rezultati posljednjeg istraživanja Zagreb Pridea o iskustvu diskriminacije, zločina iz mržnje i nasilja prema LGBTIQ osobama u Hrvatskoj, koji su pokazali da 64 posto LGBTIQ osoba u Hrvatskoj doživljava nasilje, a trećina njih se pokušala ubiti ili ozlijediti,potvrđuju da su im uskraćena temeljna prava, točnije pravo na siguran život i kretanjeiz Zagreb Pridea.

'Ovakva situacija u hrvatskom društvu nije samo posljedica aktivnog djelovanja desno-klerikalnih organizacija i njihove kampanje širenja predrasuda i mržnje protiv LGBTIQ osoba, već i diskriminatorne politike Vlade RH, neprimjene postojećih zakona te sporo i neučinkovito pravosuđe. Sve to doprinosi stvaranju atmosfere mržnje i netrpeljivosti posljednjih nekoliko godina', upozoravaju aktivisti.

Podsjetili su da Zagreb Pride već godinama upozorava sve razine vlasti na nedovoljnu zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj, a sada smatraju da je krajnje vrijeme da i cjelokupna javnost prepozna da je nasilje prema LGBTIQ osobama značajan i urgentan društveni problem.

Pozvali su predsjednika Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića da povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije promisle o svojoj odgovornosti za društveni položaj LGBTIQ osoba te o tome što mogu napraviti da se situacija popravi. Smatraju ključnim da se kod svakog oblika nasilja protiv LGBTIQ osoba, uključujući i govor mržnje najoštrije i nedvosmisleno osude napadi na LGBTIQ osobe.

'Važno je da se to nasilje imenuje homofobijom i transfobijom kako bi se dala jasna poruka javnosti da su to u našem društvu nedopustive i kažnjive pojave', poručili su dodavši da želle poslati poruku LGBTIQ zajednici i ohrabriti je na prijavljivanje svakog zlostavljanja.

  • +3

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije

Izvor: Promo fotografije / Autor: zagreb-pride.net

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!