U HRVATSKOJ JE NEMA DOVOLJNO

Zagorske ceste će se 'bijeliti' od soli iz Arabije

10.11.2012 u 14:33

Bionic
Reading

Dvije tisuće tona soli i dvije tisuće metara kubnih sipine za ceste u Zagorju ove zime planira potrošiti Županijska uprava za ceste

Zimska služba spremna je za sezonu, koja službeno počinje 15. studenog potvrđeno je na konferenciji za novinare u Zaboku, gdje su se okupili predstavnici Autoceste Zagreb - Macelj, Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste, Ministarstva prometa i policije. Sve instiucije zajednički nastupaju i surađuju sve u svrhu bolje sigurnosti, a zajednička poruka vozačima je da pripreme svoje automobile za zimske uvjete na cestama.

U Zagorju će biti pet punktova s ukupno 19 vozila opremljenih ralicama i roto posipačima za čišćenje cesta, i to u Podgori Krapinskoj, Pregradi, Zlatar Bistrici, Zaboku i Donjoj Stubici. Za područje naše Županije kako je rekao Željko Vincelj, ravnatelj ŽUC-a od 15. studenog kada službeno počinje s radom zimska služba pripremljeno je dvije tisuće tona soli i dvije tisuće metara kubnih sipine, a procjena je da će to koštati 5,2 milijuna kuna. 'Sol za ceste dolazi iz arapskih zemalja, jer u Hrvatskoj soli nema dovoljno, dok je šljunak iz naših kamenoloma', rekao je Andrić. Šljunak je prošlih zima bio problem vozačima koji su se žalili da kamenje frca po cesti te da oštećuje vozila. Stručnjaci su pojasnili da se radi o sipini koja se posipava samo u nuždi, kada pada ledena kiša, no vozači misli da je šljunka previše na cestama. Po prvi puta Grad Krapina prema zakonu je sam zadužen za čišćenje cesta a te će poslove obavljati Krakom.