MALI GENIJALCI

Zadarski učenici napravili električni Mercedes

03.04.2014 u 17:01

  • +5

Zadarski učenici napravili električni Mercedes

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Bionic
Reading

U zadarskom Solarnom centru na Putu Murvice danas je prezentirano zadarsko vozilo koje pokreće isključivo električna energija. Automobil su u četiri mjeseca rada napravili učenici Strukovne škole 'Vice Vlatković': Valentino Raspović, Anđelo Pastuović i Toni Paleka uz mentora Antu Ivanca

Vozilo marke Mercedes E 190 učenici su izradili preradom benzinskog vozila u električno, na što je posebno ponosan ravnatelj škole Tihomir Tomčić.

'Izrada novog električnog Mercedesa je od velikog značenja za našu školu, ne samo u edukativnom smislu jer će generacijama učenika pružiti mogućnost da uče o električnim vozilima. Ono što je još važnije jest činjenica da ovaj projekt pokazuje koliko su naši učenici napredovali, koliko su znanja i vještine pokazali. Ti dečki su sami u cijelosti izradili automobil. Uistinu smo ponosni na njih', kazao je Tomčić.

Objasnio ja kako će primjena automobila biti široka, među ostalim Mercedes će se koristiti i u promidžbene svrhe. Valja podsjetiti kako su lani u isto vrijeme učenici ove škole predstavili električni Peugeot 106 na kojemu je radio i Valentino Raspović. Njegovi prijatelji zahvalni su mu na pomoći koju im je pružio u ovogodišnjem projektu.

'Nije bilo teško jer nam je Valentino prenosio iskustva s prethodnog projekta. Prvo smo morali izvaditi motor, čekali smo da dođu električni motor i baterije i počeli smo sa sastavljanjem i uštimavanjem. Dosta smo naučili o električnim automobilima i stekli neprocjenjivo iskustvo', kazao je Toni Paleka, učenik drugog razreda, jedan od trojice zadarskih genijalaca.