KORONAVIRUS PO ZEMLJAMA

Zabranjuju se skupovi, karantene prepune, ali broj oboljelih neprekidno raste: Ovo su aktualne brojke

01.03.2020 u 13:32

Bionic
Reading

Novi koronavirus ne pokazuje znakove povlačenja, o čemu svjedoče novi slučajevi zaraze u više europskih zemalja u nedjelju, unatoč naporima vlasti da njegovo širenje zaustave.

Zdravstveni djelatnici zabilježili su više novih slučajeva u nekoliko europskih zemalja, uključujući i Italiju gdje je sveukupan broj zaraženih porastao na 1128, a umrlo je 29 osoba.

Luxembourg je zadnja u nizu europskih zemalja u kojoj je potvrđen prvi slučaj novoga koronavirusa. Riječ je o četrdesetogodišnjaku koji je početkom tjedna stigao kući iz Italije preko beligijske zračne luke Charleroi, izvijestila je luksemburška ministrica zdravstva Paulette Lenert, dodavši da se muškarac dobro oporavlja.

Iz njemačkoga Instituta Robert Koch u nedjelju ujutro su objavili da se broj novozaraženih u Njemačkoj udvostručio sa 66 na 117 slučajeva.

  • +13
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

I Finska je u nedjelju izvijestila o petome slučaju zaraze koronavirusom. Novozaraženi su jedan školarac i jedan umirovljenik. Obojica su bili u bliskom kontaktu s inficiranom ženom koja je doputovala iz italije. 

U susjednoj Švedskoj zasad je registrirano 13 slučajeva, u Norveškoj 15, a u Danskoj 3 slučaja. 

Broj novozaraženih se povećava unatoč tomu što su vlasti nekih država odgodile ili otkazale više važnih događanja u Europi. Među njima su Ženevski sajam automobila, Berlinski turistički sajam ITB, Milanski sajam namještaja i Svjetski kongres o pokretnim telekomunikacijama koji se trebao održati u Barceloni. 

Iransko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je još jedanaest osoba umrlo od posljedica koronavirusa. Ukupno su u zemlji dosad umrle 54 osobe, što je najveći broj preminulih od koronavirusa nakon Kine. 

U nedjelju je u 64 zemlje svijeta zabilježeno 87,565 zaraženih koronavirusom, od posljedica zaraze dosad je umrlo 2990 osoba, prenosi France presse pozivajući se na službene podatke objavljene u 12 sati.