natječaj do 15. srpnja

Za obnovljive izvore energije kućanstvima Zagrebačka županija daje milijun kuna

05.06.2019 u 10:45

Bionic
Reading

Zagrebačka županija u srijedu je, u sklopu projekta 'Poticanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima', raspisala javni natječaj za sufinanciranje ugradnje fotonaponskih sustava i kondenzacijskih plinskih kotlova u obiteljske kuće

Natječaj je vrijedan milijun kuna, a otvoren je do 15. srpnja.

Ta sredstva mogu koristiti vlasnici obiteljskih kuća na području Županije, s prebivalištem na adresi objekta kojeg kandidiraju za sredstva. Maksimalni iznos koji pojedinac može dobiti za ugradnju fotonaponskih sustava iznosi 50 posto prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 20.000 kuna, a za ugradnju kondenzacijskih plinskih kotlova također 50 posto prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 15.000 kuna.

Za ugradnju tih sustava, Županija je osigurala po pola milijuna kuna, s tim da je ostavila mogućnost da se, ukoliko se za jednu od mjera iskoristi manje sredstava od plan, preostala mogu preraspodijeliti na drugu mjeru.

Troškovi koje će 'priznavati' odnosno prihvatitit su troškovi nabave i postave fotonaponske elektrane na vlastitoj kući, troškovi ugradnje i nabave dvosmjernog brojila te kondenzacijskih plinskih kotlova. Obiteljskom kućom, po javnom natječaju, smatra se zgrada u kojoj je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te zadovoljava jedan od dva navedena uvjeta: ima najviše tri stambene jedinice; ima građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 metara četvornih.