međunarodni skup u splitu

Fond za zaštitu okoliša potiče ulaganja u obnovljive izvore energije

08.05.2019 u 15:23

Bionic
Reading

Dvodnevni međunarodni skup u organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost počeo je u srijedu u Splitu, a sudionici iz Hrvatske te Španjolske, Njemačke, Latvije, Irske i Poljske će u sklopu projekta Financijski instrumenti u projektima obnovljivih izvora energije (FIRESPOL) razmjenjivati iskustava i predstavljati primjere dobre prakse kako bi se potaknula ulaganja javnog i privatnog sektora u obnovljive izvore energije

Suada Mustajbegović iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koja je ujedno i voditeljica FIRESPOL projekta u Hrvatskoj, istaknula je kako će ta multilateralna suradnja pomoći Hrvatskoj u kreiranju programa za sljedeće operativno razdoblje to jest u definiranju prioriteta i pronalaženju mogućnosti za financiranje projekata u području obnovljivih izvora energije.

Mustajbegović je istaknula kako Fond, uz financijska sredstva koja su dostupna iz europskih fondova, ulaže i nacionalna sredstva te najavila kako je u ovoj godini osigurao oko 50 milijuna kuna za poticanje sustava korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima.

Ravnatelj Energetske agencije španjolske regije Extremadura 'Agenex' Cosme Segador Vegas je rekao kako projekt FIRESPOL želi poticati korištenje obnovljivih izvora energije kroz javne i privatne programe financiranja, uvođenje inovativnih financijskih instrumenata ili programa dodjele bespovratnih sredstava.

'Želimo utvrditi koje su dobre prakse kada je riječ o inovativnim financijskim instrumentima, analizirati stanje i uvjete u svakoj regiji, kako bismo definirali potrebne izmjene u politikama i time potaknuli rast obnovljivih izvora energije', istaknuo je Segador Vegas.

Prema njegovim riječima, u Španjolskoj se najviše koriste fotonaponski solarni sustavi jer je sunčeva energija vrlo postojan izvor energije koji je pogodan za mnoge primjene. No, dodao je, tijekom 10 godina u Španjolskoj se gotovo trostruko povećalo i korištenje energije vjetra.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg Europe, a na radionici su sudjelovali i predstavnici hrvatskih institucija, tvrtki i banaka.