visoke temperature

Za Hrvatsku izdana upozorenja zbog toplinskih valova, evo kada će biti najgore i kako se zaštititi

24.06.2019 u 15:25

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod upozorava na toplinske valove čija će opasnost od četvrtka biti velika

Najopasnije će biti u Zagrebu, Karlovcu, Rijeci i Splitu. Kako upozoravaju, visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru.

Savjetuju kako se zaštiti

  • Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti
  • Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge, itd.
  • Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.
  • Koristite laganu posteljinu i plahte, po mogućnosti bez jastuka, kako bi izbjegli akumulaciju topline.
  • Pijte redovito, ali izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Važno je piti dovoljno tekućine ali ne naglo.
  • Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.
  • Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitne kreme s najvećim faktorom.

Na temelju prognoze temperature zraka za danas i sljedeća četiri dana, DHMZ objavljuje upozorenja na opasnost od vrućine tako da je za srijedu objavljeno upozorenje zbog umjerene opasnosti od toplinskih valova, a za četvtrtak i petak od umjerene do velike opasnosti.