PROGNOZA VREMENA

U utorak sparno i vruće, a za nastavak tjedna Vakula najavljuje toplinski val

11.06.2019 u 06:49

Bionic
Reading

Ako ste na Jadranu, ovaj će vam tjedan vrijeme vjerojatno biti ugodno. Poznati meteorolog Zoran Vakula najavljuje da će more biti sve toplije, kao i noći, dok će dani biti vrući. Pritom će vrijeme biti znatno podnošljivije nego onima na kopnu, gdje će se već od četvrtka znatno povećati vjerojatnost za toplinski val koji može djelovati na zdravlje

'Na kopnu će osim vrućine i sparine ponegdje biti i pljuskova i grmljavine, u utorak i srijedu uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a u nedjelju vjerojatno i drugdje', prognozirao je Vakula za HRT.

Spas od vrućine i sparine možete potražiti i u gorju, u čijim se višim i zasjenjenim dijelovima još ponegdje mogu naći posljedice relativno hladnog svibnja bogatog kišom i snijegom.

U utorak će biti većinom sunčano i vruće, ali su ponegdje mogući pljuskovi.

U istočnoj Hrvatskoj sunčano, osobito u Podunavlju i vedro, uz slab, gdjekad i umjeren jugoistočni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 17 do 19 °C, a najviša poslijepodnevna između 31 i 33 °C. U središnjoj će Hrvatskoj biti manje vjetrovito, ali oblačnije, uz mogućnost gdjekojeg poslijepodnevnog pljuska uglavnom uz granicu sa Slovenijom.

Noć će ponovno ponegdje biti topla, osobito u središtu Zagreba, a dan posvuda vruć, uz najvišu temperatura zraka oko 32 °C. Topla noć i jutro te vruć dan bit će i u mnogim mjestima pretežno sunčanog sjevernog Jadrana, a svježije će, naravno, biti u gorju, gdje je poslijepodne velika vjerojatnost lokalnih pljuskova i grmljavina. Vjetar će većinom biti slab - jugo, a more malo valovito.

  • +55
Sunčanje i kupanje na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Na srednjem Jadranu malo valovitije, posebice na otvorenom, te vjetrovitije, uz često umjereno jugo. Bit će pretežno sunčano, a u unutrašnjosti Dalmacije uz poslijepodnevne razvoje oblaka iz kojih je velika vjerojatnost pljuskova s grmljavinom. Najniža temperatura zraka od 20 do 24 °C, u Zagori većinom od 15 do 19 °C, a najviša između 29 i 33 °C. I na jugu Hrvatske utorak će biti još jedan vruć dan te pritom sunčan, ponegdje i vedar, uz slabo jugo, na otvorenom i umjereno, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito, temperature od 22 do 24 °C.

Iznadprosječno će toplo biti i u nastavku tjedna. Štoviše, na kopnu uglavnom čak i toplije nego u utorak. Stoga se od četvrtka znatno povećava vjerojatnost toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, što i ne treba čuditi s obzirom na to da će ovaj tjedan biti među najtoplijima u znanoj povijesti mjerenja prve polovine lipnja, a ponegdje vrlo vjerojatno i rekordan, naveo je Vakula.

Prognoza vremena Izvor: Screenshot / Autor: meteo.hr

I pritom pretežno suh i sunčan, uz mogućnost pljuskova i grmljavine uglavnom u srijedu u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a od nedjelje i drugdje. Vrući će dani biti i na većini Jadrana, ali uz ipak malo nižu poslijepodnevnu temperaturu zraka te osvježavajući vjetar s mora, osobito u srijedu. No noći će biti toplije nego na kopnu, nekima možda čak i neugodno tople.