novac iza svega

Washington: Prigožin želi kontrolirati rudnike u blizini Bahmuta

06.01.2023 u 08:45

Bionic
Reading

Sjedinjene Države smatraju da je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Jevgenij Prigožin, osnivač najmoćnije ruske plaćeničke skupine, zainteresiran za preuzimanje kontrole nad soli i gipsom iz rudnika u blizini ukrajinskog grada Bahmuta, rekao je dužnosnik Bijele kuće u četvrtak.

Postoje naznake da monetarni motivi pokreću Rusiju i Prigožinovu "opsjednutost" Bahmutom, dodao je dužnosnik.

Prigožin je vlasnik privatne ruske vojne tvrtke Wagner Group.

Sjedinjene Države ranije su optužile ruske plaćenike za iskorištavanje prirodnih resursa u Srednjoafričkoj Republici, Maliju, Sudanu i drugdje, kako bi pomogle u financiranju rata Moskve u Ukrajini, što je Rusija odbacila kao "antiruski bijes".

Prigožin, kojeg su strane zapadne zemlje sankcionirale zbog njegove uloge u Wagneru, u četvrtak se oprostio od bivših osuđenika koji su odslužili svoje ugovore u Ukrajini i pozvao ih da izbjegnu iskušenje ubijanja kada se vrate u civilni život.

Od njegovih gotovo 50.000 plaćenika, više od 4100 ubijenih i 10 000 ranjenih, uključujući i više od tisuću ubijenih između kraja studenog i početka prosinca u blizini Bakhmuta, rekli su iz SAD-a u četvrtak.

Bijela kuća priopćila je krajem prošlog mjeseca da je Wagner Group preuzela isporuku oružja iz Sjeverne Koreje kako bi pomogla ojačati ruske snage u Ukrajini, što je znak širenja uloge grupe u tom sukobu.