BUNA STARČEVIĆEVIH PRAVAŠA

Vukovarska koalicija mogla bi pasti zbog ćirilice

08.03.2010 u 13:05

Bionic
Reading

Starčevićevi pravaši zahtijevat će uskoro od Gradskog vijeća Vukovara onemogućavanje uvođenja ćiriličnog pisma i srpskog jezika u službenu upotrebu, a ukoliko iz HDZ-a, inače partnera u vladajućoj koaliciji, odbiju takav prijedlog, preispitat će međusobne odnose

HSP dr. Ante Starčević u tom će smislu predložiti izmjene Statuta Grada Vukovara u članku koji pripadnicima srpske manjine jamči 'pravo slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu te u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara'.

'Tko nas u brisanju tog članka Statuta na sjednici Gradskog vijeća 23. ožujka podupre, taj je protiv ćirilice, a tko nas ne podupre, taj je protiv nas i za ćirilicu', slikovito je na medijskoj konferenciji u ponedjeljak u Vukovaru pojasnio Tomislav Džanak, potpredsjednik Gradskog vijeća Vukovara iz redova Starčevićevih pravaša.

Osim njega, HSP dr. Ante Starčević ima još jednog svog vijećnika u vukovarskom Gradskom vijeću. Njih dvojica, zajedno s još 11 HDZ-ovaca te uz potporu trojice SDSS-ovaca čine većinu u tom tijelu, dok je 13-ero SDP-ovih vijećnika u oporbi.

Problem ćirilice na površinu je isplivao u prosincu, kada je SDSS-ov vijećnik Dejan Drakulić, koji je u međuvremenu izabran za dogradonačelnika Vukovara iz redova srpske manjine, zatražio dostavljanje materijala za sebe i svoje kolege na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Potom je, nakon imenovanja za dogradonačelnika, zahtijevao i postavljanje pločice sa svojim imenom na vratima ureda na dva pisma – latiničnom i ćiriličnom. Pravaši smatraju da je takav slijed događaja rezultat dogovora HDZ-a i SDSS-a na državnoj razini.

'Treba pitati HDZ hoće li sada biti spreman educirati sve službenike na gradskoj i županijskoj razini u poznavanju i čitanju ćiriličnog pisma i srpskog jezika', komentirala je Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević.

Starčevićevi pravaši sad očekuju 'teške probleme' u odnosima s HDZ-om i strahuju da će, u slučaju odbijanja njihovog prijedloga statutarnih promjena, koalicija na gradskoj razini biti dovedena u pitanje.