OTKUP DRŽAVNIH STANOVA

Vukovarcima stanovi za 175 eura po kvadratu

17.02.2011 u 15:01

Bionic
Reading

U sjeni predizborne kampanje i provedbe izvanrednih izbora za Gradsko vijeće Vukovara, a potom i dogovora o postizbornim koalicijama, ostalo je donošenje Vladine Uredbe o otkupu državnih kuća i stanova na istoku Hrvatske

Za Vukovarce, ali i žitelje susjedne Osječko-baranjske županije, riječ je o vrlo bitnom dokumentu, kojim se omogućuje otkup objekata svim korisnicima stambenog zbrinjavanja i bivšim nositeljima stanarskog prava te se konačno ispravlja nepravda prema njima i stvara novi pravni okvir za rješenje stambenog problema. Korisnici su državnih stanova i kuća na području hrvatskog Podunavlja, naime, bili onemogućeni otkupiti stambene jedinice u kojima trenutačno žive, jer je u vrijeme provedbe tog procesa, polovicom 90-ih, istok Hrvatske bio izvan kontrole hrvatske vlasti.


Proces otkupa državnih stanova završen je krajem 1996, a Podunavlje je reintegrirano početkom 1998. godine. Procjenjuje se da je na bivšem UNTAES-području, a ponajviše u Vukovaru, oko 6.000 državnih stanova i kuća koji nisu privatizirani, čime su njihovi korisnici bili stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge stanare u Hrvatskoj.

Vraćanje pojma bivših nositelja stanarskog prava, iako je to pravo odavno ukinuto, i omogućavanje prava otkupa stanova i toj skupini stanara u SDSS-u, stranci koja je u vladajućoj koaliciji s HDZ-om, smatraju svojim velikim uspjehom. 'Očekivani je to rezultat inicijative da se ispravi nepravda počinjena ljudima koji su cijelo vrijeme živjeli u svojim stanovima – prije, za vrijeme i poslije rata – i na koje su polagali stanarsko pravo, ali ih, ne svojom krivnjom, nisu mogli otkupiti', prokomentirao je uredbu Slobodan Uzelac, potpredsjednik hrvatske Vlade iz redova SDSS-a.

Vladinom uredbom omogućeno je korisnicima stanova i kuća otkupiti prostor u kojem žive po cijeni od 350 eura za kvadrat, ukoliko stambenu jedinicu otkupljuju na rok do 25 godina, odnosno za dvostruko manje ako plaćaju u gotovini. Ukoliko nemaju mogućnosti isplatiti stan ili dignuti kredit, stanari mogu ostati u stanu i plaćati najam. Novost je podatak da je ukinuta zabrana prodaje imovine na rok od 10 godina, pa korisnici mogu stan ili kuću prodati istog trenutka kad podmire svoja dugovanja prema vlasniku, odnosno državi.

Iako će Vukovarci koji žive u stanu od 60 kvadrata, a odluče se kupiti stambeni prostor za gotovinu, trebati izdvojiti 10.500 eura, mnogi takvu cijenu i dalje smatraju nepravednom. Pozivaju se na otkupnu cijenu od 50 eura, odnosno 100 tadašnjih njemačkih maraka za četvorni metar, koliko se za državne stanove plaćalo prije 15 godina. Za utjehu im ostaje činjenica da se država odrekla novca koji bi zaradila prodajom stanova u korist jedinica lokalne samouprave, pa će se ta sredstva koristiti za izgradnju i obnovu komunalne infrastrukture, izgradnju tzv. socijalnih stanova i novo stambeno zbrinjavanje.

Na kraju, treba istaknuti podatak da je dosada izdano 1.470 ugovora o najmu stana ili kuće u Vukovaru, ukupno su 684 korisnika podnijela zahtjev za kupnju, od čega je njih 328 i otkupilo stan u kojem živi. U iduće dvije godine Vlada procjenjuje kako će biti prodano 2.800 državnih kuća ili stanova na istoku Hrvatske.