MILANOVIĆ U KOPAČKOM RITU

Vučiću ne želim popovati, a Cipras treba preuzeti odgovornost

12.07.2015 u 14:28

  • +9

Zoran Milanović u Kopačkom ritu

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović, komentirajući jučerašnje obilježavanje 20. obljetnice genocida u Srebrenici i napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića te kako će se to odraziti na regionalne odnose, izjavio je u nedjelju da se to neće dobro odraziti, a najmanje će se (dobro) odraziti na Srebrenicu, u kojoj danas živi trećina ljudi, u odnosu na 1991. godinu, i u koju se, kako drži, "život neće vratiti".

Ocijenio je kako je to je bio mučan događaj te da neće nikome dijeliti savjete je li ili nije trebalo doći i što je prethodilo obilježavaju 20. obljetnice genocida u Srebrenici, za koji, istaknuo je Milanović, "nije kriv srpski narod, već razbojnici u njegovim redovima, koji nisu pitali srpski narod smiju li to napraviti".

Ubijeno je osam tisuća ljudi, ako to nije početak genocida onda ne znam što jest, izjavio je premijer Milanović u nedjelju prilikom obilaska Parka prirode Kopački rit.

Suosjećam s grčkim narodom, ali netko tamo treba preuzeti odgovornost

Na novinarski upit putuje li danas u Bruxelles na sastanak čelnika zemalja članica EU, premijer Milanović kazao je da je trebao otputovati, ali je danas stigla informacija kako je taj sastanak otkazan, i da će se održati samo sastanak zemalja članica eurozone, što je ocijenio 'neozbiljnim pristupom'.

Mi koji nismo u eurozoni, i sigurno nećemo biti još neko vrijeme, ne odlučujemo hoće li Grčka tamo ostati. Mi nismo kreditirali Grčku i naši poreznici s time nemaju veze, pa je to u stvari jedan show, ocijenio je premijer Milanović.

Dodao je kako se Hrvatsku ne pita hoće li Grčka ostati u eurozoni, već hoće li ostati u Europskoj uniji, ako ne bude u eurozoni, te kako smatra da hoće i da ne vidi osnove za priče da bi Grčka trebala napustiti EU ako napusti eurozonu, jer to ugovorima nije predviđeno i tome će se protiviti.

Suosjećam s grčkim narodom, ali netko tamo treba preuzeti odgovornost. Bilo je neozbiljnosti s jedne i druge strane, kazao je premijer Milanović.


Milanović: velik potencijal Parka prirode Kopački rit

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u nedjelju prilikom obilaska Kopačkog rita, kako Park prirode Kopački rit danas ima puno veći potencijal, ne samo za otvaranje radnih mjesta i zaradu, i ne samo za ustanovu koja upravlja Parkom već i za ljude koji ovdje žive.

Premijer je, skupa s ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem nazočio "Danu otvorenih vrata“ u Parku prirode "Kopački rit", tijekom kojeg Uprava Parka prirode želi javnosti predstaviti rezultate ulaganja od 14 milijuna kuna u prezentacijski i informacijski centar te novu "Šetnicu bijelog lopoča".

Ministar Zmajlović je istaknuo da je ovo jedno od najvećih ulaganja u posljednjih desetak godina u Kopački rit, a što je samo dio ulaganja u hrvatske parkove prirode i nacionalne parkove, ukupno vrijednih oko 300 milijuna kuna.

Cilj je da to generira izravna zapošljavanja i nova radna mjesta, ali i neizravna zapošljavanja, jer je u općini Bilje, gdje se nalazi Kopački rit, samo ove godine 11 novih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a smještajni kapaciteti se gotovo udvostručuju, što se može povezati s ovakim ulaganjima, kazao je Zmajlović.

Dodao je kako su ulaganja u infrastrukturu nužna da bi se omogućio veći broj posjetitelja.

Zmajlović je naglasio da su sredstva za ulaganja u Kopački rit pretežito osigurana iz državnog proračuna, te da se priprema projektna dokumentacija za obnovu dvorca Tikveš u Baranji, što se se planira financirati iz europskih fondova

Za "Dan otvorenih vrata" Park prirode "Kopački rit" za posjetitelje je, uz ostalo, pripremio besplatne vožnje brodom, igre i radionice za djecu, nastupe kulturno umjetničkih društava te sajam autohtonih tradicionalnih proizvoda, a za sve posjetitelje je osiguran besplatni prijevoz iz Osijeka.