diplomatski odnosi

Vučić primio vjerodajnice veleposlanika Biščevića i pozdravio hrvatsko zalaganje za širenje EU na Zapadni Balkan

  • Autor: V. Mo. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.05.2020 15:49
  • Objavljeno 12.05.2020 u 15:32
Novi hrvatski veleposlanik u Srbiji Biščević predaje vjerodajnice srpskom predsjedniku Vučiću

Novi hrvatski veleposlanik u Srbiji Biščević predaje vjerodajnice srpskom predsjedniku Vučiću

Izvor: Pixsell / Autor: Srđan Ilić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u utorak vjerodajnice novog hrvatskog veleposlanika Hidajeta Biščevića i poručio kako očekuje da dvije zemlje prevladaju probleme proistekle iz različitih shvaćanja prošlosti, te da se posvete razvoju dobrosusjedskih odnosa

Vučić je naglasio da će nastaviti promovirati stabilnost u regiji, vodeći politiku mira i suradnje, priopćeno je iz ureda srbijanskog predsjednika. Uz dobrodošlicu novom veleposlaniku Vučić je izrazio nadu da će Biščević "svojim bogatim diplomatskim iskustvom pridonijeti stabilnijim i sadržajnijim odnosima dviju zemalja". Biščević je, kako se navodi u priopćenju, istaknuo da je, na temelju europskih vrijednosti, spreman pridonijeti unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske, ocijenivši ih "veoma važnima za regionalnu stabilnost i napredak regije".

S obzirom na to da je cilj Srbije članstvo u EU, Vučić je rekao da pozdravlja to što je "Hrvatska, tijekom svog europredsjedanja na agendi zadržala temu proširenja, koja je rezultirala održavanjem video konferencijskog samita EU-Zapadni Balkan". Biščević je rekao da je Hrvatska, tijekom svog predsjedanja EU-om, "pokazala posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu i podršku europskom putu regije". Vučić i Biščević suglasili su se  kako bi obje zemlje "trebale dati prioritet ekonomskoj suradnji".

  • +3

Hidajet Biščević predaje vjerodajnice Aleksandru Vučiću

Izvor: Pixsell / Autor: Srđan Ilić

Veleposlanik RH je rekao kako "ima pripremljene prijedloge projekata za suradnju i u području infrastrukture i energetike, poput obnove plovnosti Save i Dunava", za koje je Vučić rekao da će "sa zadovoljstvom biti razmotreni i, sukladno mogućnostima realizirani". Vučić i Biščević su, kako je navedeno u priopćenju, "izrazili nadu da će, čim epidemiološke okolnosti budu dozvolile, biti nastavljen rad mješovitih povjerenstava za otvorena pitanja, među kojima je pitanje nestalih osoba". Vučić je poručio i da će Srbija nastaviti da unapređuje položaj hrvatske zajednice, te da  s hrvatskim državnim vrhom razgovara o položaju Srba u Hrvatskoj.