TRAŽI RAZUMIJEVANJE OKO KOSOVA

Vučić ponizan pred SAD-om: Srbija je mala da bi mogla bilo šta zahtijevati od velike sile kakva je Amerika

19.10.2018 u 16:29

Bionic
Reading

Pomoćnik zamjenika američkog državnog tajnika Matthew Palmer poručio je u petak Beogradu i Prištini da prepoznaju i iskoriste „povijesnu priliku“ u kojoj bi, postižući dogovor i rješavajući svoje dugogodišnje sporove, obje strane bile u "win-win" poziciji i postale pobjednici.

'Ako je netko pobjednik, a netko gubitnik, onda nitko ne pobjeđuje", rekao je Palmer pred sudionicima beogradskog sigurnosnog foruma tijekom panela o perspektivama Balkana.

Palmer je kasnije danas, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, naglasio da Sjedinjene Države podupiru dijalog Beograda i Prištine, čiji je cilj dogovor koji bi vodio ka punoj normalizaciji odnosa.

On je rekao da su SAD posvećene nepretku Srbije kojim bi ostvarila svoj cilj - članstvo u EU.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora Vučić i Palmer su, međutim, pokazali različita stajališta i poglede na aktualnu kosovsku problematiku, poglavito poslije ovotjednog usvajanja tri zakona u Skupštini Kosova o transformaciji kosovskih snaga sigurnosti (BSK) u buduću vojsku Kosova.

Palmer je podsjetio kako SAD već dugo ustrajavaju u potpori preustroja Sigurnosnih snaga Kosova (BSK) u vojsku Kosova i rekao da Amerika zadržava to stajalište.

On je ocijenio da će „za tu tranziciju biti potrebno neko vrijeme“ da se provede.

„Radit ćemo s našim partnerima u Prištini da bi se to izvelo i da bi osigurali da se to provede u korist regionalnog mira i stabilnosti", rekao je Palmer.

Srbijanski predsjednik uzvratio je da bi Srbija bila „u velikom problemu“ ustraje li se u politici stvaranja kosovske vojske i eventualnog dolaska te vojske na sjever Kosova, većinski naseljen Srbima.

Vučić je poslije razgovora s Palmerom rekao kako je „Srbija mala da bi mogla bilo šta zahtijevati“ od velike sile kakva je Amerika te stoga „moli američke partnere“ da shvate kako bi eventualno formiranje vojske Kosova moglo ugroziti mir i stabilnost i dovesti do tragičnih posljedica.

Srbijanski predsjednik kaže kako je svjestan da SAD podržavaju transformaciju BSK te da “Albanci ne bi ništa ni radili da ta potpora ne postoji“ te da on nastoji objasniti sugovornicima iz SAD-a da to može dovesti do velike štete i tragedije i moli da Washington pokuša razumjeti i poziciju Srbije.

"Kad pitam američke partnere na čemu temelje pravnu mogućnost za to, oni kažu: Kosovo je neovisna država i ima pravo formirati oružane snage sukladno Ustavu“, rekao je Vučić, naglasivši kako to Srbija negira jer je u suprotnosti s njezinim Ustavom koji Kosovo vidi kao integralni dio Srbije, a u suprotnosti je, kako tvrdi Vučić, „i s međunarodnim javnim pravom".

"Nema toga ni u Kumanovskom vojno-tehničkom sporazumu (iz 1999. kojim je okončano NATO bombardiranje), ni u Rezoluciji 1244 VS UN kao jedinim međunarodno-pravnim aktom koji regulire odnose na teritoriju koju mi smatramo svojom, a SAD neovisnom državom“, naglasio je srbijanski predsjednik.

Vučić inzistira i na činjenici da se formiranje vojske Kosova ne spominje niti u Briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine (iz travnja 2013.), „a ponajmanje u sporazumu koji smo postigli s NATO-om, a koji podrazumijeva da kosovska policija može ući na sjever Kosova samo uz suglasnost NATO-a i lokalnih Srba".

Srbijanski predsjednik kaže kako je Beograd suglasan s Washingtonom da treba nastaviti dijalog s Prištinom, ali je ocijenio da „postizanje kompromisa s Albancima nije blizu“.