utrka u naoružanju

Vučić ne krije to da ga živcira hrvatska nabava Rafalea, tvrdi da je naručio nešto još bolje: Što to Srbija nabavlja i ima li uopće taj novac?

29.11.2021 u 17:25

Bionic
Reading

Srpskog vladara Aleksandra Vučića žulja to što Hrvatska nabavlja eskadrilu borbenih zrakoplova Rafale od Francuske pa najavljuje odgovor. Dok mu zemlju potresaju prosvjedi protiv otvaranja rudnika litija, koji bi mogao nanijeti veliku štetu okolišu i zdravlju ljudi, Vučić se bavi Hrvatskom. Iako nije najavio što planira kupiti, šuška se da očajnički želi ruski proturaketni sustav S-400, međutim problem je novac

Srpski predsjednik u nedjelju je na skupu vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) istaknuo da Srbija jača vojsku kako je više nitko ne bi mogao ponižavati 'kao devedesetih i dvijetisućitih godina'.

'A ovi koji misle da su najjači, a veoma su jaki, oni ne znaju, još ih nismo obavijestili da nešto uskoro stiže u Srbiju, a mnogo prije će stići nego ono što su oni kupili i čime se hvale', rekao je Vučić. Ponovio je svoje ranije poruke da se 'više neće ponavljati oluje, bljeskovi i pogromi, bez obzira na sve pritiske'.

Vučić od dolaska na vlast nastoji ojačati vojne kapacitete Srbije. Samo nekoliko dana prije okončanja zadnje krize na Kosovu najavio je da Vojska Srbije nabavlja čitav arsenal novog oružja, o čemu možete više pročitati ovdje. Srbija je jedan od najvećih uvoznika ruskog oružja i vojne tehnike u Europi. U posljednje vrijeme od Rusije je dobila sedam helikoptera Mi-17 i Mi-35 te transportnih helikoptera Mi-17V-5, šest aviona MiG-29, deset izviđačko-patrolnih oklopnih vozila BRDM-2MS i raketni sustav Pancir-S1 kao dio vojne i tehničke pomoći balkanskoj zemlji, kako navode ruski mediji.

Srpskom predsjedniku očit je cilj formirati najjaču vojnu silu na zapadnom Balkanu kako bi imao konkretnu batinu za nikad prežaljene snove o velikoj Srbiji u 21. stoljeću, upakirane u priče o tzv. srpskom svetu. Očito mu Hrvatska remeti planove, posebno kupovinom sofisticiranog proizvoda kao što su zrakoplovi Rafale. Zbog toga Vučiću treba kapitalac kojim se može pohvaliti pred svojom publikom da je zaista izgradio najsnažniju vojsku u regiji. Srbija za nove zrakoplove, prema mišljenju stručnjaka, nema novca pa se sve glasnije priča da se Vučić planira 'ogrebati' za ruski protuzračni sustav S-400. Daleko od toga da je to jeftinija opcija. Riječ je o ponosu ruske vojne industrije i jednom od najboljih protuzračnih sustava na svijetu, kako se sami hvale.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Mikhail Klimentyev / TASS / Profimedia

Sustav S-400 Trijumf funkcionira u sastavu raketne obrambene baterije. Svaka od njih sastoji se od četiri lansera s po četiri rakete. To je ukupno 16 obrambenih raketa po bateriji, sposobnih obarati zrakoplove pete generacije i krstareće rakete s udaljenosti do 400 kilometara. To praktički znači da bi Srbi, kad bi imali taj sustav, mogli oboriti zrakoplov iznad Zagreba. S-400 je u stanju identificirati zračne mete u radijusu od 600 kilometara oko sebe i obarati ih na udaljenosti do 400 kilometara i do 30 kilometara u visinu. S maksimalnom visinom od 30 kilometara, nije sposoban za egzo-atmosfersko presretanje bojevih glava balističkih projektila srednjeg dometa u njihovoj završnoj fazi ili satelita.

Međutim nikad nije borbeno upotrijebljen iako je bio raspoređen u Siriji kao upozorenje. Nakon što je Turska, članica NATO-a, kupila sustav S-400 od Rusije suočila se sa sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, odnosno suspenzijom programa F-35, u kojem je bila kupac i proizvođač.

  • +14
S400 Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Riječ je o odluci ili-ili. Ako Vučić nabavi takav sustav, njegovom koketiranju sa Zapadom doći će kraj. Ako se Turska kao moćna vojna sila i zemlja od snažnog geopolitičkog značenja kao most između Europe i Azije našla na udaru sankcija zbog kupovine S-400 od Rusije, teško da će Srbija proći bez posljedica.

Srpsko izdanje Sputnjika, ruskog medija koji financira Kremlj, prije desetak dana objavilo je da je ruski obrambeni koncern Rosoboroneksport spreman u najkraćim mogućim rokovima razmotriti eventualni zahtjev Srbije po pitanju isporuke sustava PZO. Prema ocjenama stručnjaka, nije izgledno da će Srbija kupiti S-400 u skoroj budućnosti. Cijena mu je oko 800 milijuna dolara, a s transportom i ostalim troškovima doseže oko milijardu. Vučić sigurno cilja da bi mogao dobiti nekakav popust od ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kada je Turska 2017. godine kupovala S-400, ugovor o nabavi dva sustava s četiri baterije bio je vrijedan 2,5 milijardi dolara. Predviđeno je da Turska dio ugovora otplatiti vlastitim sredstvima, a dio ruskim kreditom. Indija je, čini se, prošla nešto jeftinije jer je u listopadu 2018. potpisala ugovor vrijedan 5,43 milijarde dolara za pet sustava S-400. Koristi ga i Kina. Svaki sustav sastoji se od 72 projektila, ukupno 144, i ima 48 dodatnih rezervnih projektila, a jedan stoji otprilike milijun dolara po komadu. Međutim to je tek početak, milijune dolara potrebno je trošiti svake godine na održavanje i kako bi bio operabilan. Za usporedbu, recimo da bi Hrvatska za eskadrilu borbenih zrakoplova Rafale trebala iskeširati 1,1 milijardu eura.

Vučić: Stiže ubojica tenkova

Prve ruski protutenkovski sustav Kornet, tzv. ubojica tenkova, stići će u Srbiju prije kraja 2021. godine, objavio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prošli četvrtak u Sočiju.

'Prve isporuke bit će obavljene prije kraja godine. To nisu strateške, već vrlo važne taktičke stvari. I mogu reći da su to sustavi Kornet, lanseri za Kornete i oklopni projektili za Kornete koji su iznimno važni za naš teritorij', rekao je Vučić u izravnom prijenosu za TV Pink iz Sočija.

9M133 Kornet moderna je ruska prenosiva protutenkovska vođena raketa (ATGM) namijenjena uporabi protiv glavnih borbenih tenkova. Među najsposobnijim je ruskim ATGM-ima. Nije namijenjena u potpunosti zamjeni prethodnih sustava zbog visoke cijene. Kornet dolazi u varijantama s termobaričnim bojevim glavama za upotrebu protiv mekih ciljeva. Dalje je razvijen u 9M133 Kornet-EM, koji je povećao domet, sposobnost vatre i zaborava te ima poboljšanu bojnu glavu. Kornet se široko izvozi i proizvodi pod licencom u nekoliko zemalja. Prvi put korišten je u borbi 2003. godine.

Međutim kad bi se u Srbiji domogli S-400, promijenili bi ravnotežu snaga u regiji i Hrvatska bi, ako ništa drugo, bila primorana tražiti pomoć NATO-a, odnosno SAD-a, i razmještanje sustava Patriot na svom teritoriju.

Te teme se prije koji dan dotaknuo u emisiji 'Otvoreno' i stručnjak za sigurnost, čelnik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap smatrajući da to što Srbija govori da će kupiti S-400 priče su za srbijansku domaću javnost. Srbija nema tog novca da ga plati, a i da ima, ne bi dobila ni približnu mogućnost tog sustava, rekao je Akrap.