OtKRIVENE 'VOJNE TAJNE'

[VIDEO/FOTO] Regionalna utrka u naoružanju: Vučić objavio šoping listu oružja; nabavlja sustave PZO-a, helikoptere i borbeno vozilo nazvano po poznatom novinaru

02.10.2021 u 07:33

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić samo nekoliko dana prije okončanja najnovije krize na Kosovu najavio je da Vojska Srbije nabavlja čitav arsenal novog oružja. Vučićeva odluka o skorašnjem megašopingu otkrivena je tijekom njegova nedavnog posjeta Taktičko-tehničkom zboru na beogradskom Ušću povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Odluka uključuje niz modernog oružja, za razliku od dosadašnjih kupnji koje su podsjećale na otkup ruskog glomaznog otpada. Među sustavima koje nabavlja Vojska Srbije je i novo borbeno vozilo tamošnje proizvodnje koje nosi ime poznatog srpskog vojnopolitičkog novinara i srbijanskog veleposlanika u Rusiji.

Vučić je 'šoping listu' listu obznanio u sebi svojstvenom stilu - pred televizijskim kamerama - hineći pritom da svojem narodu zapravo objavljuje vojnu tajnu. Oduševljen nizom sklopljenih ugovora, Vučić nije krio zadovoljstvo, ali je kao i u nekoliko ranijih i sličnih slučajeva, namjerno ili ne, zbunio javnost kazavši da Srbija nabavlja moćniji sustav od onog koji doista kupuje.

Vučić kao glavni promotor 'srpskog sveta', nacionalističke ideologije koju je aktualni srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin opisao kao politički i državni prostor dobiven bez ijednog ispaljenog metka, izjavio je najprije u obmanjujućoj maniri da Srbija kupuje ruski protuzračni sustav Pancir S1M. Prema pisanju stručnog srbijanskog portala TangoSix, kupuje tek slabiju verziju S1.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Military Weapons

Riječ je o raketnom sustavu protuzračne obrane s raketama zemlja-zrak kombiniranog kratkog i srednjeg dometa. S1 predstavlja suvremenu tehnologiju protuzračne obrane koja se sastoji od mješovitog topničko-raketnog sustava što ujedinjuje rakete zemlja-zrak, dva topa kalibra 30 milimetara, motrilački i ciljnički radar te elektrooptički blok za nadzor i upravljanje paljbom usmjerenom s kamiona Ural 5223.

Kupuju ono čega se Cipar rješava

Modernizirana verzija S1M, o kojoj sanja Vučić, nedavno je dobila novi radar koji ima sposobnost uočiti aerodinamične ciljeve na daljinama do 75 kilometara. Prema specifikacijama proizvođača, efektivni domet raketa povećan je s 20 na 40 kilometara, a navodno se već u Siriji pokazao vrlo efikasnim u rušenju improviziranih terorističkih dronova koji se zbog svojih malih dimenzija i manevarskih sposobnosti klasificiraju kao ciljevi koje je vrlo teško uništiti.

  • +7
Aleksandar Vučić posjetio Taktičko-tehnički zbor na beogradskom Ušću Izvor: Pixsell / Autor: B.P./ATAImages

Vučić je u nabrajanju naručene tehnike sa sustava PZO-a prešao na helikopter, pa je tako otkrio da će srbijansko ratno zrakoplovstvo uskoro dobiti 11 desantno-jurišnih helikoptera Mi35P. Helikoptere bi Srbiji trebao prodati Cipar, koji više nema 100 milijuna dolara, na koliko je procijenjeno njihovo održavanje u idućih deset godina. Riječ je, inače, o izvoznoj verziji helikoptera Mi-24, kakve je imalo i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve do 2006., kada su zbog skupog održavanja i nedostatka rezervnih dijelova prizemljeni i otpisani.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Silja Pluton

Osim ove odlične leteće topovnjače, Srbija nabavlja dodatne primjerke Airbusovih helikoptera H145M. To su laki višenamjenski dvomotorni helikopteri koje koriste američka vojska i njemački specijalci. Airbus tvrdi da je to jedini helikopter u svijetu koji može poletjeti s jednim od dva motora u svim vremenskim uvjetima. Smatra se najsuvremenijim modelom u klasi, a verzija nabavljena za potrebe Vojske Srbije bit će naoružana oružjem domaće proizvodnje.

  • +3
Helikopter Mi-35 Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Novi kineski dronovi

Srbijanski predsjednik dao je naslutiti i nabavu Talesovih laserski vođenih raketa FZ275 kalibra 70 milimetara. Belgijski proizvođač ističe da je riječ o raketi koja omogućava niz preciznih pogodaka u lake oklopljene ciljeve, ali i pouzdanom oružju koje je svoje najbolje rezultate postiglo prilikom ispucavanja iz helikoptera H145M. Vučić je spomenuo i kupnju kineskih dronova CH-95, koji su nešto manje nosivosti i slabijih tehničko-taktičkih karakteristika od ranije uvedenih modela CH-92, a koje Vojska Srbije koristi za izviđanje. Ove ranije nabavljene bespilotne letjelice zasad u Europi jedino koristi Srbija, a naoružane su laserski vođenim projektilima tipa FT-8. Dron ima autonomiju leta u trajanju od osam sati dok plafon leta iznosi gotovo 5000 metara, a maksimalna brzina 200 kilometara na sat.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Airbus Helicopters

Najveći hit na popisu ipak je novo borbeno vozilo lokalne proizvodnje Lazanski, imenovano u čast nedavno preminulom vanjskopolitičkom novinaru, vojnom analitičaru i donedavnom srbijanskom veleposlaniku u Rusiji Miroslavu Lazanskom. To vozilo trebalo bi imati top kalibra 30 puta 173 milimetra, strojnicu kalibra 12 puta 7 i dva lansera za suvremene protuoklopne vođene rakete.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Army - SRB - Army