KORAK NAPRIJED

Vučić i Kurti podržali prijedlog EU-a, počinju pregovori o provedbi plana o normalizaciji

27.02.2023 u 22:56

Bionic
Reading

Čelnici Srbije i Kosova podržali su u ponedjeljak prijedlog EU-a za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom, objavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti složili su se danas da nema daljnje potrebe razgovarati o prijedlogu sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije", rekao je Borrell nakon sastanka s dvojicom čelnika u Bruxellesu.

Dodao je da su obje strane “izrazile spremnost da počnu s provedbom sporazuma” i najavio da će sazvati novi sastanak o aneksu u kojem će se definirati provedba.

Borrell je rekao da su obje strane upozorene na obvezu da provedu sve dosad postignute sporazume u okviru dijaloga, “koji i dalje vrijede i koji su obvezujući”.

Istaknuo je da su se se i Vučić i Kurti obvezali da će se suzdržati od nekoordiniranih poteza koji bi mogli voditi obnovi napetosti na terenu i poremititi pregovore.

Borrell i posebni izaslanik EU-a za dijalog između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak su najprije odvojeno razgovarali s Kurtijem i Vučićem, a zatim je održan zajednički sastanak.

Vučić nije htio izravno potvrditi da je postignut dogovor o tzv. Osnovnom sporazumu. “Uopće nije bilo riječi o prihvaćanju ili neprihvaćanju sporazuma. Treba dogovoriti napraviti mapu puta u kojoj će se dogovoriti redoslijed poteza”, rekao je.

Po njegovim riječima, inzistirao je da se provedu svi dosad postignuti dogovori, uključujući zajednicu općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, ali da Kurti to nije prihvatio.

“Vjerujem da će biti još puno sastanaka. Trebali bismo se vidjeti ponovno 18. ožujka u Sjevernoj Makedoniji kada će Borrell biti u posjetu regiji, a do tada ćemo razgovorati s Lajčakom o stvarima vezanima za implementaciju”, rekao je Vučić.

Kurti je izjavio da su se suglasili da je europski prijedlog “prihvatljiv i nepromjenjiv”. “Na dobrom smo putu u pravcu normalizacije odnosa”, rekao je Kurti, dodajući da je bio spreman potpisati osnovni sporazum, ali da druga strana to nije bila spremna učiniti.