EUROPSKA SLUŽBA ZA VANJSKE POSLOVE:

Vučić i Kurti potvrdili sastanak s Borrrelom i Lajčakom, razgovarat će o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije

17.02.2023 u 17:39

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti potvrdili su da će se 27. veljače u Bruxellesu sastati sa šefom eurodiplomacije Josepom Borrellom i posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, objavila je u petak Europska služba za vanjske poslove (EEAS)

Borrell i Lajčak održat će prvo odvojene razgovore s premijerom Kosova i predsjednikom Srbije, a zatim i zajednički sastanak. 'Oba lidera su potvrdila sudjelovanje', objavio je EEAS na svom Twitter računu. U uredu za medije EEAS navedeno je da će domaćin sastanka biti Borrell, uz potporu posebnog predstavnika EU-a Miroslava Lajčak.

Tema sastanka bit će Prijedlog EU-a o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a sudjelovanje su potvrdili i srbijanski predsjednik i kosovski premijer, navela je press služba EEAS.

Sporazum o normalizaciji odnosa su dvjema stranama u drugoj polovici siječnja predstavili američko-europski diplomati, a predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu (Zajednica srpskih općina ZSO).

Vučić je diplomatima SAD-a i EU-a rekao da je Srbija 'spremna prihvatiti koncept europskog plana' i 'raditi na primjeni predloženog sporazuma' o dijalogu za normalizaciju odnosa s Kosovom. Kosovski premijer Albin Kurti poručio je da Kosovo 'prihvaća prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa' i smatra ga dobrom osnovom za daljnje razgovore i solidnom platformom za napredovanje.

  • +10
Aleksandar Vučić Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

U međuvremenu je, nakon ranijih najava sastanka na visokoj razini iz EU-a koncem veljače ili početkom ožujka, Vučić poručio kako, bez konkretnog razloga, u Bruxelles može putovati 'samo kao turist'. 'Dok Priština ne ispuni svoje obveze iz prethodnih sporazuma (formiranje ZSO) u Bruxelles mogu samo kao turist', rekao je Vučić 10. veljače, reagirajući na poziv šefa eurodiplomacije Josepa Borrella čelnicima Srbije i Kosova za nastavak dijaloga o rješenju kosovskog pitanja koji forsiraju SAD i EU.

Vučić je u petak, uoči početka 59. sigurnosnog foruma u Muenhenu na kojem sudjeluje, poručio kako će 'građanima moći priopćiti dobre vijesti – neke danas, a neke za sedam dana, koje se tiču Kosova i Metohije".

On je na Instagramu najavio da će na marginama Foruma u Muenchenu razgovarati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, državnim tajnikom SAD-a Antonyjem Blinkenom te šefom eurodiplomacije Josepom Borrellom.