ŠOK u osijeku

Vrkić ničim izazvan objavio da će HDZ i HNS formirati novu vladu

04.06.2017 u 19:20

Bionic
Reading

Bez euforije, kao i u prvom krugu, dočekani su rezultati u izbornom stožeru aktualnog gradonačelnika Ivana Vrkića. Pobjedu je odnio nad HDZ-ovom Ivanom Šojat

Aktualni gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić ostaje i dalje prvi čovjek Osijeka. U drugom krugu s nadmoćnih 62,74 posto glasova, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), pomeo je HDZ-ovu kandidatkinju Ivanu Šojat koja je dobila 33,87 posto glasova

Nezavisni kandidat Vrkić do tih odličnih rezultata došao je uz široku potporu SDP-a, HNS-a, HSS-a, ANU-a (Aktivnih nezavisnih umirovljenika) te Udruge Snage Slavonije i Baranje, nastale uoči lokalnih izbora, a koju su osnovali disidenti HDSSB-a predvođeni Vladimirom Šišljagićem.

Vrkić je prve rezultate dočekao okružen uskim timom svojih ljudi u restoranu Muzej okusa, koji je za prošli Dan grada, 2. prosinca, otvorio premijer Andrej Plenković u Paviljonu Gradski vrt, objektu izgrađenom 1804. godine u kojem je pet godina kasnije Osijek svečano proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

  • +6
Izborni stožer Ivice Vrkića Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

U svojoj prvoj izjavi za medije nakon rezultata, Vrkić je rekao da neće proglasiti pobjedu.

'Neću reći da sam pobijedio, nego sam na pravom javnom natječaju dobio posao koji ću s velikim zadovoljstvom raditi u korist grada', odgovorio je u neeuforičnom raspoloženju jer kaže da je radio posao i do sada te da će nastaviti tako i dalje.

Zahvalio se građanima koji su glasali za njega.

'Oni koji nisu glasali, bit će mi dodatni motiv da i njih brzo uvjerim da ozbiljno radim u korist Osijeka', rekao je Vrkić te se zahvalio svojem 'prijatelju' Ivanu Vrdoljaku te stranačkim političkim partnerima, SDP-u, ANU-u, HSS-u, HNS-u te svima koji su sudjelovali u projektu. Naglasio je da svima želi biti partner

Nedugo nakon toga, Vrkić je u kameru televizije N1 izjavio da podržava 'novu stabilnu većinu HDZ-a i HNS-a'. 'Ja podržavam tu inicijativu i mislim da ono što smo mi radili u Osijeku, a u tome mi je najviše pomagao moj prijatelj Vrdoljak... Podržavam njega i podržavam Plenkovića. Mislim da je jako važno da stvorimo stabilnu vlast. Nemamo više vremena, moramo se baviti nacionalnim problemima, a to se može tako da se hitno presloži vlast. Ne vidim tu nikakvih problema, dapače, to javno podržavam', rekao je Vrkić.

Komentirajući koaliciju HDZ i HNS-a na nacionalnoj razini objasnio je kako, ako su u Osijeku na lokalnoj razini mogli surađivati izvrsno, ne vidi razloga da to ne bude i na nacionalnoj.

'Naravno znam da je to daleko kompleksniji odnos nego sto je jedan grad Osijek, ali ne vidim razloga da se o tome ne može barem razmišljati', objasnio je tportlu Vrkić te dodao kako na lokalnoj razini sada ne želi ništa prejudicirati jer nije obavio nikakve razgovore nego je čekao rezultate.

'Tek sada kada se zna rezultat ima smisla razmišljati o tome. Otvoren sam za razgovore sa svima, a vidjet ćemo što je najkorisnije za grad i s kim sam najbliže sinergijski vezan uz zajedničke velike projekte, a onda ćemo se sasvim sigurno lako dogovoriti i sastaviti većinu', odgovorio je Vrkić.