RAT ZA OSIJEČKO NEBO

Vrkić se hvali: Pobijedili smo komarce dronovima i amfibijama

24.11.2015 u 14:44

Bionic
Reading

Osijek je ove godine uspješno obranjen od komaraca zahvaljujući cijeloj vojsci biologa, matematičara i informatičara koji su za obranu grada koristili suvremenu tehnologiju – softvere i računala, velik broj vozila, uključujući čak i amfibije, zrakoplove i dronove, istaknuto je u utorak na konferenciji za novinare gradskih vlasti

Gradonačelnik Ivan Vrkić predstavio je rezultate prve godine djelovanja 'Ekspertnog sustava za kontrolu komaraca', kojemu je krajnji cilj za sedam godina u potpunosti odstraniti komarce kao opasnost na istoku Hrvatske.

'Zahvaljujući novim prognostičkim modelima, po kojima je Osijek sada jedinstven u svijetu, povećana je učinkovitost tretmana i preciznije se detektiraju područja s komarcima. Takva borba višestruko nam je smanjila troškove, a istovremeno smo puno kvalitetnije i učinkovitije zaštitili građane od komaraca. Osijek je kao grad ove godine bio obranjen, pogotovo u svjetlu podataka koliko je bilo komaraca oko grada', rekao je Vrkić.

Za sedam godina Osijek grad bez komaraca

Napominjući kako projekt predviđa da Osijek za sedam godina bude grad bez komaraca, ustvrdio je da grad sa svojim ekspertnim timom to neće moći sam napraviti ako se ne uključe i županija, općine i država.

'S centralnom vlasti moramo razgovarati da odradi svoj dio obveza, a to je da Park prirode Kopački rit oni riješe – to je njihovo zemljište, to je njihovo vlasništvo, to su njihovi komarci, samo što ti komarci dolaze nama u Osijek. Naš grad i Slavonija bit će obranjeni tek kad svi preuzmu svoj dio odgovornosti, kada počnemo vjerovati struci i odradimo svoje obveze, ne samo mi iz vlasti, nego i državna poduzeća poput Hrvatskih šuma', kazao je Vrkić.

Enrih Merdić, pročelnik Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku i jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka za komarce , naglasio je kako je ugovorom koji su ove godine potpisali s gradom značajno unaprijeđen monitoring, čime je omogućen značajni razvoj prognostičkog modela koji uvelike olakšava posao u borbi protiv komaraca.

Imali su, podsjetio je, mali problem na početku sezone, jer je zbog nespremnosti izvođača izostao vrlo značajan tretman, koji je trebao biti početak larvicidnog tretiranja. To im je napravilo velike probleme u organizaciji i uzrokovalo znatnu neugodu građanima tijekom lipnja, te povećane troškove u nastavku sezone. Unatoč tome, dodao je, daljnja borba protiv komaraca bila je izuzetno uspješna zahvaljujući cijelom timu biologa, matematičara i informatičara.

U borbi s komarcima korištene amfibije i dron

'Osim stručnog tima ljudi, za svoje smo aktivnosti koristili i veliki broj vozila, čak smo i amfibijama išli na terene, što dosad nikada nismo radili. Koristili smo zrakoplove, pa i dron za monitoring u pokusne svrhe. Naime, oko grada Osijeka imamo terene koji su izuzetno neprohodni. Ako želite otići u prašumu, ne morate ići u Amazonu. Otiđite samo četiri kilometra sjeverozapadno od mosta preko Drave u vrijeme kad vegetacija buja – tamo se fizički ne može proći. Taj teren se mora pročistiti i učiniti pristupačnim da možemo obići taj teren i napraviti monitoring, ali i omogućiti ljudima koji rade tretmane da mogu kvalitetno napraviti svoj dio posla', istaknuo je Merdić.

Dodao je kako je ove godine sezona komaraca u Osijeku započela u ožujku, a završila u studenome, ove je godine izdano 88 naloga za tretiranje larvi i komaraca na ukupnoj površini od oko 25.000 hektara. Bila je to i prva sezona nakon 20 godina bez avionskog tretmana nad naseljenim područjima, čak ni nad rubnim dijelovima grada, jer za takvu aktivnost stručni nadzor Zavoda za javnog zdravstvo Osječko-baranjske županije nije izdao dozvolu.

Oleg Antonić, direktor Gekoma, tvrtke koja je u Ekspertnom sustavu za kontrolu komaraca u Osijeku, pojasnio je kako se po novom modelu nadzora legla komaraca mogu predvidjeti sedam dana unaprijed, a zahvaljujući tome precizno se mogu odrediti vrijeme, mjesto i način tretiranja.