NAKON MIŠLJENJA ODVJETNIKA

Slovenci ne odustaju: Granica je utvrđena. Bit ćemo nepokolebljivi!

11.12.2019 u 14:03

Bionic
Reading

Slovenski državni vrh poručio je u srijedu Hrvatskoj da ne pristaje na bilateralno rješavanje graničnog prijepora, nego da ustraje na provedbi arbitražne presude koju Hrvatska osporava, unatoč mišljenju nezavisnog odvjetnika suda EU-a da taj sud nije nadležan za slovensku tužbu protiv Hrvatske

'Arbitražni sud je utvrdio granicu između Slovenije i Hrvatske, to ne može promijeniti niti današnje mišljenje nezavisnog odvjetnika suda', kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Marjanom Šarecom i predsjednikom parlamenta Dejanom Židanom, nakon tradicionalnog sastanka državnog vrha koncem godine, kad raspravljaju o aktualnim političkim pitanjima.

Slovenija će i dalje inzistirati na obostranoj primjeni arbitraže i na formiranju mješovite međudržavne komisije za demarkaciju, odnosno primjenu arbitražnog rješenja u praksi, što je Hrvatskoj već više puta službeno nudila, ali nije dobila odgovor, kazao je slovenski predsjednik.

Prema njegovim riječima, slovenska bi politika u tom stajalištu morala biti jedinstvena i odbijati pokušaje Hrvatske da se nametnu bilateralni pregovori o graničnom sporu koji je, po njegovoj ocjeni, odlukom arbitara zapravo već riješen.

'Slovenija u implementaciji arbitražne presude mora biti nepokolebiva, bilateralni pregovori ili povratak na "nultu točku ne dolaze u obzir', istaknuo je Pahor, dodavši da će Slovenija aktivno i dalje nastojati svoje stajalište realizirati i odbijati 'spinove' druge strane na koje, po njegvim riječima, 'ne treba nasjedati'.

Premijer Marjan Šarec kazao je pak da Slovenija s Hrvatskom 'želi razgovor o implementaciji arbitražne presude, pa sada čeka na odgovor'. 'Strpljivo čekamo da i u Zagrebu prepoznaju taj naš napor', kazao je Šarec.

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a, Estonac Priit Pikamae, smatra da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, objavljeno je u srijedu u Luxembourgu.

Mišljenje nezavisnog odvjetnika, kao ni odluka Suda EU-a koja se očekuje u proljeće sljedeće godine, ne odnosi se na sadržaj slovenskih prigovora nego samo na pitanje je li Sud EU-a nadležan ili nije za to pitanje.