BIKLIJADA U ZNAKU PODJELA

Vrgorački HDZ izbrisao Komitet

07.10.2009 u 07:00

Bionic
Reading

U čast 'lozi i kozi' održana je jubilarna deseta Biklijada u Vrgorcu. Na manifestaciji se osjetila politička podijeljenost u gradu, na one koji su podržavali mladog poduzetnika Miljenka Pivca i one koji su uz pomoć lažnih žitelja iz Hercegovine izglasali HDZ-ovca Borislava Matkovića. Ovogodišnja fešta prošla je tako bez Pivčevih mesnih delicija, posjetitelja je bilo upola manje nego lani, a s plakata je nestalo ime Komitet benda

Dani Bikle, posvećeni autohtonom napitku koji se spravlja od mladog crnog vina i svježeg kozjeg mlijeka ove godine su organizirani u suradnji Grada Vrgorca i Turističke zajednice i trajali su dva dana, s mnoštvom sadržaja, kako turističkih tako i kulturnih.

Velik broj udruga izlagao je svoje proizvode, od suvenira do poljoprivrednih proizvoda, a nekoliko kulturno-umjetničkih društva iz Runovića, Imotskog, Metkovića i Opuzena se predstavilo folklorom. Publiku su zabavljali i domaći rock sastavi, dok su za glavnu veselicu bili zaduženi Gustafi.

Komitet - bend čije ime smeta vrgoračkom HDZ-u

Sasvim solidna ponuda i dobar zabavno-glazbeni program doživjeli su svojevrsni fijasko, jer posjetitelja na ovogodišnjim Danima Bikle bilo je upola manje nego proteklih godina. Vjerojatno je tome kumovala i činjenica da ove godine nije bilo štandova mesne industrije Pivac, na kojima se prethodnih godina roštiljalo kobasice, ćevape i druge njihove proizvode, koje se narodu dijelilo prije konzumacije Bikle.

Ovo je bila prva Biklijada nakon deset godina bez najvećeg sponzora, Mesne industrije Pivac. Dobro upućeni poznavatelji vrgoračkih prilika kažu da su  izostanak tradicionalnih ćevapa, kobasica i ostalih specijaliteta s roštilja i loš odaziv rezultat političke podijeljenosti u gradu, koja je i dalje prisutna nakon lokalnih izbora u kojima se grad podijelio na dva tabora, vladajući HDZ-ov i oporbeni tabor oko nezavisnog Miljenka Pivca.

Koliko se politička stajališta odražavaju i na ostale stvari, govori i zanimljivost oko mladog rock sastava Komitet bend koji je najomiljeniji među mlađom publikom, ali je zbog svog naziva i dalje predmet polemika.

Prošle godine izbio je skandal kada je na svim plakatima za Biklijadu pisalo Komitet, što je iznerviralo pojedince iz vladajuće desne političke opcije. Ove godine su se uspjeli izboriti da se omraženi Komitet ne pojavi na plakatima. Umjesto naziva benda na svim je plakatima pisalo: 'Slobodan i Luka', što su imena dvojice mladih glazbenika tog peteročlanog sastava.