DOING BUSINESS?

Vrdoljakove suradnice u SAD-u: malo edukacije, malo zabave

06.11.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Je li riječ o još jednoj epizodi u priči o nepodnošljivoj lakoći trošenja novca poreznih obveznika, a ne (samo) službenom putu, zabrinulo je - poučene nekim drugim dosadašnjim iskustvima - pojedine čitatelje tportala nakon što su na društvenim mrežama zamijetili neformalne fotografije s poslovnog puta u Savanu u SAD-u, a objavile su ih pomoćnica ravnatelja za konkurentnost Andrea August i koordinatorica specijalistica Službe za jačanje konkurentnosti Carla Culi, obje zaposlene u Agenciji za investicije i konkurentnost, čijim Upravnim vijećem predsjeda HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. S obzirom na to da im nije poznat nijedan investitor iz Savane, čitatelje je zanimalo čemu je uopće služio ovaj put u Ameriku te tko ga je, zašto i koliko platio?

Premda je dio informacija Agencija za investicije i konkurentnost (AIK) objavila na svojim internetskim stranicama, ali bez detalja o kakvom se putu i u čijoj financijskoj režiji radilo, imajući na umu ustavno pravo na pristup informacijama koje omogućava da i sami građani mogu postavljati pitanja tijelima javne vlasti kako bi bili sigurni da se njihov odnosno javni novac, a i drugi resursi, ne troši zbog nečijih partikularnih interesa, tportal je potražio dodatne informacije o spomenutom putu u SAD.

August Curli sudjelovale su 'na godišnjoj konferenciji International Association of Commercial Administrators (IACA) koja je održana od 17. do 21. svibnja u Savani u SAD-u', a troškove puta snosila je Agencija za investicije i konkurentnost. Cijena leta iznosila je 5.954 kune, a smještaj 74,50 dolara za noć po osobi, dok su dnevnice isplaćene sukladno Odluci Vlade o visini dnevnice za službeno putovanje u inozemstvo za korisnike koji se financiraju iz sredstava državnog proračuna', odgovorila je gotovo odmah tportalu Željka Krhač, koordinatorica specijalistica iz Službe za privlačenje investicija u AIK-u.

Znate 'one' investitore iz Savane?

Za sve koji se pitaju gdje su u Hrvatskoj svi ti silni investitori iz Savane, upozorava da 'službeni put nije bio direktno povezan s investicijskim aktivnostima s obzirom na to da se poslovi investicija obavljaju u Sektoru za investicije, a gospođa August je zadužena za Sektor za konkurentnost'.

'Na konferenciji su, osim predstavnika Republike Hrvatske, sudjelovali predstavnici više od 60 država te značajnih institucija poput Svjetske banke, OECD-a i sličnih, naime IACA je profesionalna organizacija javnih službenika koji pomažu poslovnim subjektima u postupcima s javnom upravom te pridonose jačanju konkurentnosti unutar svojih država i na nacionalnoj razini', objasnila je Krhač te istaknula da je cilj puta na kojemu su bile August i Curli 'edukacija o primjeni mehanizama za jačanje poslovne klime te aktivno predstavljanje Republike Hrvatske i rada Agencije na relevantnom međunarodnom forumu'.

'Godišnja konferencija kroz organizirana panel-predavanja omogućuje edukaciju o najnovijim svjetskim regulatornim i procesnim trendovima, a na njoj je predstavljena i analiza rezultata International Business Registry Survey, koji ispred Republike Hrvatske popunjava i koordinira upravo Sektor za konkurentnost u Agenciji za investicije i konkurentnost', kazala je Krhač.

A znate li tko je zapravo 'kriv' za uspjeh Hrvatske na Doing Businessu?

Podsjeća i da je 'Agencija za investicije i konkurentnost zadužena od Vlade RH kao fokalna točka komunikacije i koordinator svih aktivnosti vezanih uz poboljšanje poslovne i investicijske klime te su dužni upoznati se s najboljim praksama koje dovode do takvih poboljšanja'. Pritom kao 'činjenicu' ističe da se 'otkad je AIK postao nacionalni koordinator, pozicija Republike Hrvatske na najrelevantnijoj ljestvici konkurentnosti, Doing Business, pomaknula s 89. mjesta na trenutno 40. mjesto od ukupno 189 zemalja, a AIK će i dalje aktivno raditi u skladu s odobrenim planom rada na svim radnjama i mjerama čiji je cilj podizanje konkurentnosti Republike Hrvatske'.

U međuvremenu, valja podsjetiti da je odmah poslije nedavne objave rezultata hrvatskog skakutanja po Doing Businessu struka upozorila da je do pomaka došlo zbog ponovne promjene metodologije i da smo u okviru EU-a i dalje loši, ali ne onako loši kao što je izgledalo ranije. Banski dvori se u slavlju međutim nisu dali smesti te su zaključili da je pomak s 89. mjesta na 40. 'impresivan', a bio bi još i bolji da je Svjetska banka uzela u obzir mjere koje je Vlada poduzela od lipnja naovamo.