vrijednost 25 milijuna kuna

'Vrata Spačvanskog bazena' - potpisani ugovori za izgradnju bioekološko-edukacijskog centra

13.05.2019 u 15:47

Bionic
Reading

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić potpisao je u ponedjeljak ugovore s izvođačima radova na gradnji i opremanju bioekološko-edukacijskog centra Virovi koji će se graditi u sklopu projekta 'Vrata Spačvanskog bazena', vrijednog 25 milijuna kuna od čega su bespovratna sredstva EU nešto veća od 19 milijuna kuna

'Provedba projekta 'Vrata Spačvanskog bazena' imat će utjecaj na razvoj gospodarstva ne samo grada Otoka, nego i cijele Vukovarsko-srijemske županije stvaranjem novog turističkog proizvoda', ocijenio je gradonačelnik Šarić.

Dodao je kako se očekuje otvaranje tridesetak radnih mjesta te ulaganja koja će u budućnosti Otoku donijeti brojne koristi.

Po njegovim riječima, to je najveći projekt koji je grad Otok do sada realizirao, a čiji se završetak očekuje u drugoj polovici iduće godine.

'Ovo je jedan od deset strateških projekata u turizmu Vukovarsko-srijemske županije. Riječ je o odličnoj turističkoj priči kojom ćemo Spačvanski bazen, koji je najveća šuma hrasta lužnjaka u Europi, približiti građanima i posjetiteljima', naveo je Šarić.

Rekao je kako je u sklopu projekta 'Vrata Spačvanskog bazena' već izgrađen dio infrastrukture, osnovana je i ustanova koja će upravljati izgrađenom infrastrukturom, a pored bioekološko-edukacijsko centra Virovi u sklopu kojega će se nalaziti hostel sa 60 kreveta, bit će izgrađene i biciklističke staze i šetnice.

Predviđena je i kupnja električnog turističkog broda za prijevoz 50-tak putnika te čamci i kanui kojima će se moći ploviti rječicom Virovi koja većim dijelom godine ima odlike močvare dok za vrijeme velikih oborina u proljeće i u jesen vodostaj se znatno podigne te se spaja s rijekom Spačvom, a preko nje s Bosutom i Savom, ponašajući se kao sporotekuća rječica.

Bioekološko-edukacijski centar Virovi gradit će vukovarska tvrtka Planum-Građenje i vinkovačka Izgradnja VVK.