Ivanić-Grad

Predstavljeni vodno-komunalni EU projekti vrijedni gotovo 500 milijuna kuna

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2019 15:40
  • Objavljeno 13.05.2019 u 15:40
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Grad Ivanić-Grad predstavio je u ponedjeljak vodno-komunalne projekte financirane iz sredstava Europske unije vrijedne gotovo 500 milijuna kuna koje je pokrenuo u suradnji s Hrvatskim vodama

Riječ je o projektima Regionalni vodoopskrbni sustav – Zagreb Istok, Razvoj aglomeracije Ivanić-Grad, Modularni drvno-tehnološki poduzetnički inkubator i Revitalizacija rijeke Lonje, priopćeno je iz Ivanić-Grada.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić tom je prilikom istaknuo kako se na području Ivanić-Grada i Zagrebačke županije rade brojni projekti te kako u tom kontekstu Hrvatske vode i lokalna samouprava jako dobro surađuju.

'Riječ je o dinamičnoj suradnji koja otvara mogućnost da se u narednim godinama riješi čitav niz problema, prvenstveno u kontekstu vodno-komunalne infrastrukture na ovom dijelu županije', rekao je Ćorić.

Ministar Ćorić osvrnuo se i na medijske napise o komunalnim tvrtkama koje navodno razmatraju mogućnost privremenog odustajanja od vodno-komunalnih projekata financiranih iz EU.

'U različitim fazama kreiranja dokumentacije, procesa javne nabave i radova, može doći do pogreške. Tko radi taj i griješi. Pogreške su nenamjerne, ali EK koja sufinancira većinu tih projekata s 85 posto prihvatljivih sredstava želi da postupci prođu bez greške. Ako te greške budu evidentirane, dolazi do takozvanih korekcija, čime se dio sredstava suspendira, a razliku u troškovima treba namiriti iz nacionalnih sredstava. Vodno-komunalni sektor pokušava, zajedno s nama, iznaći rješenje za ta sredstva', kazao je.

Dodao je da odgovornost za projekte počiva na svim dijelovima sustava, na razini korisnika, Hrvatskih voda i ministarstva te da će se u narednom razdoblju voditi razgovori na koji način doskočiti objektivnim problemima.

'Ne bih rekao da je ministarstvo pogriješilo. Riječ je prije svega o korisnicima, o njihovoj koordinaciji u razdoblju od prije četiri, pet godina, u fazama u kojima su projekti bili u inicijalnoj fazi pripreme dokumentacije i javnih nabava', pojasnio je Ćorić.

Prema riječima gradonačelnika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša, predstavljeni projekti izuzetno su važni za Ivanić-Grad. 'Projekt vodoopskrbnog sustava vrijedan je više od 100 milijuna kuna, dok vrijednost projekta aglomeracije iznosi oko 300 milijuna kuna. Za šetnicu je do sada utrošeno oko osam milijuna kuna i planira se još toliko, a poduzetnički inkubator vrijedan je 12 milijuna kuna', rekao je gradonačelnik.

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten najavio je da će radovi na projektu Zagreb-Istok početi za dva mjeseca, pojasnivši da projekt obuhvaća područje cijelog istočnog dijela županije.

'Za sada ovo područje kupuje vodu od Grada Zagreba, a projektom gradimo svoje vodocrpilište na Kosnici. S druge strane, na području Ivanić-Grada rješavamo pitanje sanacije vodoopskrbnih cjevovoda starih nekoliko desetaka godina te ujedno gradimo mrežu i povećamo broj priključaka, odnosno pokrivenost. Na području od Zeline do Ivanić-Grada, sa sadašnjih 60-ak posto pokrivenosti vodovodnom mrežom, dižemo je na više od 90 posto čime omogućavamo da se od 105 tisuća stanovnika, skoro 100 tisuća priključi na vodoopskrbnu mrežu', kazao je Masten.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!