strateška partnerstva

Volkswagen predviđa gradnju šest gigatvornica za razvoj i proizvodnju baterija u Europi do 2030. godine

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 08.12.2021 17:15
  • Objavljeno 08.12.2021 u 17:15
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Robert Mullan / Alamy / Alamy / Profimedia

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) u srijedu je objavio da je sklopio još tri strateška partnerstva za industrijalizaciju tehnologije baterija i njihovu masovnu proizvodnju

Novi su VW-ovi partneri grupa za tehnologiju materijala Umicore, specijalizirana tvrtka za baterije 24M Technologies i tvrtka za čistu tehnologiju Vulcan Energy Resources.

Volkswagen je priopćio kako provodi i svoj tehnološki plan za interni razvoj i proizvodnju baterijskih ćelija, koji predviđa gradnju šest gigatvornica u Europi do 2030. godine.

VW s Umicoreom planira osnovati zajedničku tvrtku koja bi opskrbljivala njegove europske tvornice ćelija katodnim materijalima i pomogla automobilskom divu da uspostavi europski lanac opskrbe baterijama.

Njezin bi se godišnji proizvodni kapacitet trebao postupno povećavati s početnih 20 gigavatsata (GWh), namijenjenih Volkswagenovoj gigatvornici u Salzgitteru u Njemačkoj.

Do kraja desetljeća trebao bi dosegnuti i do 160 GWh, što bi odgovaralo godišnjem proizvodnom kapacitetu za napajanje oko 2,2 milijuna električnih vozila.

Volkswagen će uložiti novac i u startup za baterije sa sjedištem u Cambridgeu 24M, tvrtku-kćer Massachusetts Institute of Technologyja (MIT), kako bi razvio najsuvremeniju tehnologiju proizvodnje za svoje tvornice ćelija.

Nova će VW-ova podružnica pak razvijati i poboljšavati tehnologiju za primjenu u automobilskoj industriji koja će se bazirati na tehnologiji 24M-a.

Volkswagen je također potpisao sporazum s tvrtkom Vulcan Energy Resources o opskrbi ugljičnoneutralnim litijem iz doline Gornje Rajne u Njemačkoj. Obvezujući ugovor fokusiran je na opskrbu litijevim hidroksidom u razdoblju od pet godina, počevši od 2026. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!