ODŠTETA ZA TUMOR

Vojniku s balkanskim sindromom 545.000 eura

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.01.2009 17:00
  • Objavljeno 13.01.2009 u 16:55
Radijacija na tenku pogođenim projektilom s osiromašenim uranom

Radijacija na tenku pogođenim projektilom s osiromašenim uranom

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Sud u Italiji presudio je da talijansko ministarstvo obrane mora platiti odštetu vojniku koji je za vrijeme sudjelovanja u misiji u Somaliji obolio od takozvanog 'balkanskog sindroma'

RIM - "Balkanski sindrom" povezuje se s negativnim učincima radioaktivnog osiromašenog urana u streljivu.

Streljivo s osiromašenim uranom koristile su Sjedinjene Američke Države na Balkanu, u Somaliji i u Iraku, a ovo je prva presuda takve vrste u Italiji.

Sud u Rimu odlučio je da talijansko ministarstvo obrane mora platiti 545.000 eura odštete vojniku Gianbattisti Marici, koji je nakon osmomjesečnog boravka u Somaliji, između prosinca 1992. i srpnja 1993. obolio od takozvanog Hodgkinova limfoma.

Liječnici smatraju da je bolest prouzročio radioaktivni materijal, objavio je list Corriere della Sera.

Prema presudi, ministarstvo obrane bilo je obaviješteno o opasnosti osiromašenog urana i trebalo je bolje zaštititi vojnika.

"Presuda rimskog suda predstavlja uspjeh za sve obitelji koje su zbog balkanskog sindroma izgubile rođake", izjavio je vojnikov odvjetnik.

U Italiji vlada veliki strah od "balkanskog sindroma". Oko 20 talijanskih vojnika koji su posljednjih godina sudjelovali u misijama na Balkanu sada boluje od različitih vrsta tumora, izvijestilo je stručno povjerenstvo ministarstva obrane. Povjerenstvo istražuje uzroke brojnih slučajeva smrti i bolesti među vojnicima koji su nakon 1995. bili na Balkanu.

Povjerenstvo provjerava zdravstveno stanje 42.000 vojnika u dobi između 20 i 59 godina.

Prema navodima rodbine vojnika oboljelih od "balkanskog sindroma", stopa oboljenja od Hodgkinova limfoma među vojnicima dvostruko je veća nego među civilima.

Od sindroma je oboljelo ukupno do 200 vojnika.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!