ODLAZAK U BRUXELLES

Vlast u Federaciji želi otvoriti pregovore o članstvu u EU, pozivaju Dodika na dogovor

28.11.2023 u 19:53

Bionic
Reading

HDZ BiH i bošnjačko-građanski blok kao dio vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini žele iskoristiti vrijeme do kraja godine kako bi dokazali da se mogu otvoriti pregovori o članstvu u Europskoj uniji i pozivaju Milorada Dodika i njegovu stranku da im se u tome pridruže, kazao je u utorak u Sarajevu Dragan Čović.

Čelnici vladajuće hrvatske stranke te bošnjačko-građanskog bloka sastali su se u Sarajevu uoči odlaska u Bruxelles narednog tjedna gdje bi 5. prosinca s predstavnicima EU trebali razgovarati o provedbi reformi nužnih za otvaranje pristupnih pregovora.

Preduvjet za to je donošenje najmanje četiri zakona u parlamentu BiH koji su definirani kao reformske zadaće još 2019. godine no taj je proces sada zaustavljen zbog ultimativnih zahtjeva koje postavlja lider bosanskih Srba Dodik koji traži da se prije bilo čega drugog donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH i zatvori Ured visokog predstavnika (OHR).

Te Dodikove zahtjeve prati njegova sve agresivnija kampanja protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta ali i čelnika bošnjačko-građanskog bloka.

Čović je to komentirao konstatacijom kako je svima jasno da je bez obzira na verbalne sukobe i napetosti nužan je još jedan pozitivan iskorak a vjeruje i kako će u narednih desetak dana biti i napretka u razgovorima o izmjenama izbornog zakona BiH.

"Opredijeljeni smo za izlazak iz ove krize na način da i unutar Federacije odmah pokažemo da možemo obnašati vlast i donositi odluke ali i da nađemo nužne kompromise (o reformskim zakonima)", kazao je Čović koji je uvjeren da će unatoč sadašnjoj krizi vladajuća koalicija opstati a njeni čelnici će prije odlaska u Bruxelles postići suglasnost o temama oko kojih se sada svađaju.

"Uz malo truda možemo iz ovoga izaći", ustvrdio je Čović.

Čelnik SDP-a Nermin Nikšić kazao je kako njegova stranka čvrsto podupire sadašnji sastav Vijeća ministara BiH i ne pristaje na zahtjeva za smjenom ministra obrane što sada traži Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Član vodstva Naše stranke (NS) Predrag Kojović kazao je kako je jasno da među partnerima u Federaciji BiH ne postoji suglasnost o svemu ali postoji suglasnost o "teškim pitanjima" pa se ostaje nadati da će to prihvatiti i Milorad Dodik odnosno njegov SNSD koji je dio koalicije na državnoj razini.

"BiH prije godinu dana nije imala ništa a sada ima priliku u ožujku otvoriti pregovore (o pristupanju EU) i postići najbržu moguću transformaciju iz 'dejtonske u briselsku BiH'", kazao je Kojović upozoravajući kako će, propusti li se ta prilika, BiH morati dugo čekati da se ponovo otvore vrata za proširenje EU-a.