HŽ U ŠTRAJKU UPOZORENJA

Vlakovi stajali, putnici zvjerali

  • Autor: A. Srzić
  • Zadnja izmjena 15.03.2010 14:53
  • Objavljeno 15.03.2010 u 14:53
strpljen - spašen!

strpljen - spašen!

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić/tportal.hr

Četiri sindikata koja djeluju unutar Hrvatskih željeznica još jednom su upozorila na nužnost hitnih ulaganja u vlakove i željeznice jer će u suprotnom problem eskalirati. Dok su oni držali konferenciju za novinare, čelnici njihovih sindikata su bili na sastanku s ministrom mora, infrastrukture i prometa Božidarom Kalmetom tražeći rješenja, a strojovođe su zaustavile vlakove na 15 minuta, od 10.55 do 11.10, u znak prosvjeda

'Mi ne tražimo povećanje plaća. Ako ne progovorimo o neulaganju, u budućnosti nećemo imati gdje zaraditi te plaće', rekao je sindikalac Anto Iličić:

Lucija Bušić/tportal.hr

Lucija Bušić/tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić/tportal.hr

'Zbog sustavnog zanemarivanja ulaganja u željezničku infrastrukturu, vlakovi nam ne mogu voziti brže od 60 km/hm, a međunarodni teretni promet nas zaobilazi i odvija se preko četvrtog koridora Austrijom, Mađarskom, Rumunjskom i Bugarskom jer je putovanje robe tim pravcem brže i sigurnije.'

Dalibor Petrović iz Sindikata strojovođa Hrvatske kaže da su 'pod farsom zaštite domaće industrije mnoge investicije potpuno promašene'. Tako je Đuro Đaković dobio posao iako je bio 30 posto skuplji od inozemnih ponuđača, a TŽV Gredelj i Končar također za 30 posto skuplje modernizaciju naplaćuju HŽ-u nego željeznicama Srbije i Federacije BiH.

Kritizirao je i projekt razvijanja motornih vlakova koji financira Vlada, a za te je vlakove ustvrdio da ih nikome neće moći prodati pored živih Bombardiera i Siemensa. 'Taj projekt za razvijanje prototipa vrijedi više od 100 milijuna kuna, a za taj novac su mogli kupiti pet vlakova koji su sutra mogli početi voziti', naglasio je Petrović.

Također su potpuno promašenom okarakterizirali ideju da se ukine 215 linija, već smatraju da se vozni red treba prilagoditi potrebama putnika, a za to što to dosad nije napravljeno, okrivili su nesposobni menadžment HŽ-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi