ZAGAĐENJE U SLAVONSKOM BRODU

Vladi prekipjelo pa diže tužbu protiv Republike Srpske

04.11.2013 u 16:12

Bionic
Reading

U vezi neslužbene najave da će hrvatska Vlada podnijeti tužbu Europskoj komisiji zbog prekograničnog onečišćenja protiv Republike Srpske i rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode danas je izvijestilo da 'aktivno i na svim raspoloživim razinama traži trajno rješenje za onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu'

'O svim koracima, čim se za to stvore uvjeti, službenim putem izvještavamo javnost, čelne ljude Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije, udruge i građane i to ćemo i dalje činiti', rečeno je Hini danas u Ministarstvu u vezi mogućeg podizanja tužbe zbog kontinuiranog onečišćenja u Slavonskom Brodu, o čemu, pozivajući se na izvore u Vladi, piše današnji 'Večernji list'.

To bi trebao biti odgovor Hrvatske na najnovije ekološke incidente zbog kojih su ovog vikenda opet prosvjedovali stanovnici Slavonskog Broda, odnosno na nespremnost službenih organa Republike Srpske i vlasnika rafinerije - ruske kompanije Zarubežnjeft, da poduzmu konkretne korake ka uvođenju viših ekoloških standarda u rafineriju, kaže se u napisu.

Iako nisu htjeli konkretno odgovoriti o mogućem podizanju tužbe, iz izjave Ministarstva zaštite okoliša može se iščitati da se spremaju podnijeti tužbu pred Europskom komisijom.

U Slavonskom Brodu se u subotu na središnjem gradskom trgu okupilo oko 350 Brođana prosvjedujući zbog sporog rješavanja problema onečišćenja zraka koje stiže iz Rafinerije Brod. Prosvjedni skup održan je u organizaciji Građanske inicijative 'Kad ako ne sad'.