BIVŠI ŠEF ECB-A

'Vlade EU-a krive za najgoru krizu od Drugog svjetskog rata'

16.01.2014 u 07:30

Bionic
Reading

Bivši čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet, okrivio je vlade EU-a za 'najgoru gospodarsku krizu od Drugog svjetskog rata' te je dodao da je eurozona još u opasnosti, javlja EUobserver

Jean-Claude Trichet, koji je vodio ECB između 2003. i 2011., govorio je u utorak na sastanku Europskog parlamenta o 'trojki' međunarodnih kreditora koje su omogućile spašavanje Cipra, Grčke, Irske i Portugala.

Trichet je istaknuo 'izvanrednu i nepredvidljivu prirodu krize eura'.

No 71-godišnji francuski bankar rekao je kako je upozorio vlade EU-a na rastuće ekonomske različitosti u eurozoni davne 2005. te da je kritizirao zemlje članice, osobito Francusku i Njemačku, zbog ignoriranja pravila o deficitu i dugovima na kojima se temelji zajednička valuta.

No oni ga nisu poslušali, piše EUobserver.

Kao rezultat toga, kada je puknuo mjehur s hipotekarnim kreditima u SAD-u i kada je propala investicijska banka Lehman Brothers, euro je bio izložen posljedicama krize u SAD-u.

Trichet je rekao da eurozona nije mogla izbjeći krizu, ali je mogla izbjeći to da postane epicentar suverene dužničke krize.

On je odbacio kritike koje su došle od nekoliko članova Europskog parlamenta da se pod njegovom vlašću ECB pravio previše pametan i da nije uspio smiriti tržišta, za razliku od njegova nasljednika, Talijana Maria Draghija, koji je to uspio učiniti davanjem pukog obećanja da će 'učiniti sve što bude bilo potrebno' da se spasi euro, piše EUobserver.

Trichet je istaknuo da ECB nije intervenirao na tržištima obveznica i otkupio grčki dug već u svibnju 2010. te opet to ponovio i 2011. s talijanskim i španjolskim dugom, Draghijevo verbalno obećanje ne bi imalo takvu težinu.

'Tijekom krize konstantno smo morali izmišljati rješenja da se izborimo sa situacijom', rekao je Trichet dodajući kako se nada da će koncept 'trojke' postupno biti ugašen. 'Ono što sada želimo jest udaljiti se od tih problema i u budućnosti u fokus staviti sprečavanje zapadanje nekih zemalja u stare probleme, a ne ispravljanje posljedica', naveo je Trichet.