BURNO U VENEZUELI

Vladajući silom zauzeli parlament, oporba 'na ulici' ponovno izabrala Guaidoa

06.01.2020 u 09:12

Bionic
Reading

Venezuelski vladajući socijalisti u nedjelju su izabrali novo čelništvo parlamenta uz pomoć vojske koja je onemogućila ulazak oporbe u zgradu što je izazvalo snažne osude niza zemalja kao napad na demokraciju. Specijalne snage onemogućile su ulazak u parlament vođe oporbe Juana Guaidoa koji je, prema očekivanjima, trebao biti ponovno izabran za predsjednika parlamenta.

Taj je potez omogućio vladajućim socijalistima da njegovu dužnost predaju zastupniku Luis Parrai, koji je nedavno izbačen iz oporbene stranke zbog optužbi za korupciju.

Taj potez mogao bi dodatno oslabiti već posustalo nastojanje oporbe da svrgne Madura.

Vladu predsjednika Nicolasa Madura zbog toga su snažno osudili SAD, EU i deseci latinoameričkih zemalja.

Oporbeni zastupnici brzo su ponovno izabrali Guaidoa kojega priznaju deseci zemalja kao legitimnog venezuelskog čelnika na sjednici održanoj u prostorijama dnevnog lista sklonog oporbi.

"Danas je diktatura izvela još jednu glupost" rekao je Guaido nakon što je položio prisegu u redakciji novina El Nacional.

"Danas su zauzeli parlament, povrijedili proceduru, uveli tamo vojsku".

Prema oporbenim podacima 100 od 167 zastupnika parlamenta glasalo je za Guaidoa koji je prošle godine predvodio pokret za svrgavanje Madura proglašavajući njegov reizbor na mjesto predsjednika države 2018. izbornom prijevarom.

Maduro se grčevito drži vlasti zahvaljujući potpori vojske i potpori Kine, Kube i Rusije, a Guaidoa je proglasio američkom marionetom.