UKRADENO I ORUŽJE

U napadu na vojni objekt u Venezueli ubijen vojnik

23.12.2019 u 07:30

Bionic
Reading

U napadu na vojni objekt na jugu Venezuele u nedjelju ubijen je jedan vojnik i ukradeno oružje, rekle su vlasti Venezuele.

Ministar obrane Vladimir Padrino je rekao da su policija i vojska vratile svo ukradeno oružje i privele nekoliko osumnjičenih. Za napad je okrivio 'ekstremističke sketore u oporbi' ne navodeći nikoga pojedinačno.

Ministar informiranja Jorge Rodriguez je rekao da je u vezi s napadom koji se dogodio u južnoj državi Bolivar, blizu granice s Brazilom, uhićeno šest osoba. Dodao je da su napadači obučavani u 'paravojnim logorima u Kolumbiji' te da su dobili pomoć brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara.

Ministar vanjskih poslova Venezuele Jorge Arreaza je skupinu opisao kao 'plaćenike' s bazom u Peruu a sam napad kao dio regionalne strategije da se destabilizira Venezuela. Ni Rodriguez ni Arreaza nisu iznijeli dokaze za svoje tvrdnje.

Peruanski miniistar vanjskih poslova Gustavio Meza-Cuadro je u tweetu odbacio Arreazine izjave kao 'neistinite' i naveo da je Peru predan nalaženju 'mirnog rješenja' za krizu u Venezueli.

Bolsonarov glasnogovornik nije želio omentirati tvrdnje venezuelskih ministara, a komentar nije imalo ni kolumbijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Sve tri zemlje, uz SAD i većinu zapadnih demokracija, za zakonitog su čelnika zemlje priznale vođu oporbe u Venezueli Juana Guaida.

  • +3
Juan Guaido Izvor: EPA / Autor: Miguel Gutierrez

Venezuela proživljava najtežu gospodarsku krizu a inflacija bi ove godine mogla dosegnuti 200.000 posto, prema podacima MMF-a. 

Nicolas Maduro, koji je postao predsjednik nakon smrti Huga Chaveza 2013., redovno optužuje venezuelsku oporbu da ga želi svrgnuti 'državnim udarom' koji podržavaju Sjedinjene Države i Kolumbija.