SVE PO STAROM

Vlada tajno vlada

09.06.2010 u 12:47

Bionic
Reading

Sjednice zatvorene za javnost Vladino su pravilo, a ne iznimka, pokazao je GONG-ov izvještaj o transparentnosti rada Vlade za 2009. godinu

'Pokazuje to da nema značajnijih promjena u transparentnosti obiju vlada – u prvom dijelu godine one Ive Sanadera, a u drugom Jadranke Kosor – u odnosu na 2008', istaknuo je GONG-ov potpredsjednik Dragan Zelić

Najveći problem predstavlja raspodjela sredstava proračunske zalihe koja se dodjeljuju po političkom ključu', upozorila je članica Vijeća GONG-a Suzana Jašić.

Analizirajući, naime, izvješća o dodjeljivanju tih sredstava od 2007. do 2009, GONG je utvrdio da ih je Vlada u najvećem dijelu dodjeljivala općinama, gradovima i županijama u kojima su na vlasti stranke iz vladajuće koalicije – HDZ, SDSS, HSLS i HSS.

KAKO VLADA DIJELI?

Vlada Jadranke Kosor dodijelila je u drugom dijelu 2009. različitim korisnicima više sredstava proračunskih zaliha (15.677.392,78 kn), nego vlada Ive Sanadera u prvom dijelu godine (65.779.156,53 kn).

Sanaderova vlada je u 2009. dodijelila općinama, gradovima i županijama 5.958.556 kn, a Kosoričina 19.950.967,13 kuna.

POLITIČKI KLJUČ

'Dovodi to do nekoliko zaključaka', naglasila je Jašić, 'da Vlada nije Vlada svih građana, nego samo onih koji su glasali za opciju na vlasti, a istovremeno pokazuje i da lokalna samouprava nije funkcionalna. Sredstva su, naime, bila dodjeljivana uglavnom za osiguravanje neophodnih funkcija iz djelokruga lokalne zajednice i financiranje nepredviđenih rashoda'.

'Umjesto toga, ta su sredstva mogla biti namijenjena za pomoć Slavoniji nakon ovih poplava, a ne za pomoć općinama koje, pokazuje se, nemaju smisla za postojanje, a upitno je kakve usluge pružaju građanima', oštro je upozorila Jašić

Što se tiče brojki, Vlada je u 2009. održala 107 otvorenih, zatvorenih i telefonskih sjednica, od čega je 78,3 posto otvorenih sjednica dijelom zatvorila za javnost, što je više nego u 2008, kad je Vlada od ukupno održanih 96 sjednica dijelom za javnost zatvorila 54,8 posto.

TAJNI DNEVNI REDOVI

'Iako Poslovnik Vlade ne predviđa mogućnost održavanja telefonskih sjednica, Vlada je nastavila i s tom praksom, kao i s nepravovremenim objavljivanjem dnevnih redova i materijala s otvorenih sjednica, dok se dnevni redovi sa zatvorenih i dalje ne objavljuju', upozorio je Zelić.

'Vlada se 'popravila' u objavljivanju priopćenja sa zatvorenih sjednica pa ona više nisu tako štura kao nekad, no kako su dnevni redovi i dalje tajni, ostaje samo vjerovati ili ne u ono što Vlada priopći nakon zatvorenih sjednica', ocijenila je Jašić

GONG-ovci su u sklopu svojeg istraživanja o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama od Sanaderove vlade u ožujku 2009. tražili presliku svih točaka dnevnih redova sa zatvorenih dijelova sjednica. 'No u svibnju 2009. Vlada je taj zahtjev odbila, navodeći kao razlog da su dnevni redovi označeni stupnjem tajnosti 'tajno' i 'vrlo tajno'', kazao je Zelić.

DALEKO OD JAVNOSTI

Vlada je u prosincu održala jednu sjednicu potpuno zatvorenu za javnost, na kojoj je, kako je kasnije izviješteno, dala suglasnost tekstu Prvog dodatka Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade RH i MOL-a.

POVJERENIK ZA INFORMACIJE

'Pokazuje to da Vlada vlada netransparentno i da selekcionira podatke', poručila je Jašić. Međutim, situacija bi možda bila drugačija kad bi postojao neovisan povjerenik za informacije, smatraju u GONG-u pa su ponovili apel Vladi za njegovim uvođenjem kroz Zakon o pravu na pristup informacijama, čije su izmjene u tijeku. Jašić je pritom odbacila mišljenje da bi uvođenje povjerenika za informacije bilo dodatan trošak, istaknuvši da 'borba protiv korupcije košta, ali daleko manje nego sama korupcija'.

GONG također poziva Vladu da utvrdi jasne i objektivne kriterije za dodjelu sredstava iz proračunske zalihe te da objavljuje odluke o njihovoj dodjeli s jasnim obrazloženjima. Osim toga, treba propisati i kriterije za održavanje zatvorenih sjednica te praksu objave dnevnog reda prije sjednice uz opravdane razloge za održavanje zatvorenih sjednica.

Tako bi, smatraju GONG-ovci, Vlada pokazala da je doista transparentna i da joj je borba protiv korupcije doista među prioritetima.