DEVASTIRANI KOMPLEKS

Vlada prihvatila sto milijuna eura tešku ponudu za Kupare

29.10.2015 u 11:28

Bionic
Reading

Vlada je današnjoj sjednici prihvatila ponudu ruske Avenue grupe za realizaciju turističkog kompleksa Kupari, vrijednog oko sto milijuna eura, koji bi trebao imati osamstotinjak ležajeva sa četiri i pet zvjezdica

Riječ je o grupi ponuditelja koju čine tvrtke Avenue ulaganja iz Zagreba i Avenue Osteuropa sa sjedištem u Beču, koja je jedina i predali obvezujuću ponudu za projekt Kupari.

U projekt je uključen i menadžment kompanije Marriott International, koji u svom vlasništvu ima Ritz - Carlton.
Darko Lorencin, ministar turizma kazao je kako je riječ o pionirskom projektu pripreme i stavljanja u funkciju neperspektivne vojne imovine.

'Da se tražila kvaliteta na razini od 3 zvjezdice, bilo bi 50 investitora, ali tražili smo razinu od 4 ili 5 zvjezdica', rekao je Lorencin podsjetivši da je na natječaj raspisan u svibnju stigla samo jedna ponuda.

S ovim projektom, naglasio je, u ovaj dio Europe po prvi put dolazi Marriott i to sa svojim najluksuznijim brandom Ritz Carltonom.

'U Kuparima smo zatekli potpuni nemar i nered, u fizičkom i pravnom smislu, koji je u četiri godine formalno uređen. To nisu investicije koje mogu ići od danas do sutra, to nisu kiosci već ogromna investicija s vrlo visokim kriterijima. Na susjednim lokacijama već jesu vrhunski svjetski hoteli, najbolji od najboljih, a ovo sada još diže taj nivo. Cijela je Župa dubrovačka u ove četiri godine doživjela hotelsku renesansu, taj je prostor sada potpuno neprepoznatljiv, od Plata i Srebrenog do Mlina i Kupara', istaknuo je premijer Zoran Milanović.

Avenue grupa dobila je tri koncesije na rok od 99 godina, a uključuju osnivanje prava građenja, zakup hotela Grand i koncesija na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na području Brašina.

Navedena grupacija ponudila je i 172 tisuće eura godišnje za naknadu za osnivanje prava građenja, potom 58,5 tisuća eura godišnjeg zakupa hotela Grand, naknadu za koncesiju na pomorskom dobru od 8,10 kuna po metru kvadratnom što iznosi oko 650 tisuća kuna godišnje kao fiksni dio te još promjenljivi dio naknade za koncesiju na pomorskom dobru od tri posto ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog pružanjem usluga na plaži.

Na sjednici je također prihvaćen i prijedlog sporazuma između države i općine Župa dubrovačka temeljem kojeg bi općina Župa dubrovačka stekla pravo na 25 posto prihoda koje će države ostvarivati od naknade za osnivanje prava građenja i prava služnosti na zemljištu u državnom vlasništvu, kao i dijela prihoda od zakupa hotela Grand.

401515,400309,402032 ,401843