telefonska sjednica

Vlada podržala promjene Ustava: Smanjenje potrebnog broja potpisa olakšat će korištenje referenduma

13.07.2022 u 11:04

Bionic
Reading

Vlada je predložila Hrvatskome saboru da prihvati prijedlog 92 zastupnika da se pristupi promjeni Ustava RH, ocjenjujući da će se predloženom promjenom Ustava, a imajući u vidu da je u proceduri i donošenje novog Zakona o referendumu, cjelovito urediti pravno područje referenduma

"Također, predloženim promjenama Ustava olakšat će se pokretanje inicijativa za raspisivanje referenduma od strane birača uz istovremeno osiguranje legitimiteta odlučivanja", priopćeno je iz Vlade nakon telefonske sjednice održane u srijedu.

S tim u vezi, ističu iz Vlade, posebno se podržava smanjenje potrebnog broja birača koji mogu zatražiti raspisivanje državnog referenduma s dosadašnjih deset posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj, a što predstavlja više od 360.000 birača, na 250.000 birača u Hrvatskoj.

"Smanjenje potrebnog broja potpisa za raspisivanje referenduma u bitnome će olakšati korištenje referendumom kao instrumentom neposredne demokracije", stoji u obrazloženju Vlade.

Iz Vlade ističu i da se, s druge strane, podržava i cilj zakonodavaca da se osigura legitimitet odlučivanja uvođenjem tzv. kvoruma odlučivanja te smatra da su predloženi kvorumi primjereni različitim predmetima odlučivanja.