POVLAŠTEN BEZ RAZLOGA

Vlada oduzima Šeksu tjelohranitelje?

Šeks dolazi na Županijski sud

Šeks dolazi na Županijski sud

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ranko Suvar

MUP je zatražio SOA-inu procjenu je li Vladimir Šeks sigurnosno ugrožen. Ako i zaključi da mu ne treba zaštita, javnost neće službeno doznati zašto mu je osiguranje tako dugo trajalo

Već dan nakon što mu je 22. prosinca prošle godine završio mandat predsjednik Sabora, ispred zgrade u kojoj živi Luka Bebić uklonjena je stražarska kućica.

Kao predsjednik Sabora Bebić je bio štićena osoba prve kategorije, a taj status uživa još najmanje šest mjeseci po prestanku obnašanja dužnosti. Ostao mu je službeni auto i jedan tjelohranitelj, ali kućica je ekspresno maknuta.

Ne znam zašto, međutim meni ona nije niti trebala. Zapravo sam jedva čekao da je se riješim jer mi je samo nagrđivala kuću. A korištenje službenog auta i tjelohranitelja nastojim izbjeći kad god mogu. U pravilu me vozi moja kći, rekao je Bebić za Novi list

No, sasvim je drugi primjer Vladimir Šeks. On već više od četiri godine nije predsjednik Sabora, ali se pored ulaza u zgradu u kojoj je njegov stan i dalje nalazi stražarska kućica, a čuvaju ga još i dva tjelohranitelja. Šeks je potpredsjednik Sabora i ima pravo na auto i službenog vozača, ali ne i na fizičku zaštitu.

Prema Uredbi o utvrđivanju poslova protuobavještajne zaštite i osiguranju određenih osoba, objekata i prostora, nakon isteka roka od pola godine po prestanku dužnosti, Vlada mora donijeti odluku o provođenju mjera osiguranja za štićene osobe prve kategorije, kakva je bio i Šeks do 11. siječnja 2008. Temelj Vladine odluke je sigurnosna procjena SOA-e. Ovih dana Ministarstvo unutarnjih poslova zatražilo je SOA-inu procjenu je li Šeks ugrožen..

'Dok ta procjena ne bude gotova ne možemo reći ništa konkretnije o Šeksovom osiguranju, kazao je ministar Ranko Ostojić. Ali, ako SOA i zaključi da Šeksu ne treba zaštita, javnost neće moći službeno doznati koji su uopće bili razlozi što mu je osiguranje tako dugo trajalo. Takvi su propisi.

Stoga smo zadnjih dana u razgovoru s niz članova bivše HDZ-ove vlade i stranačkog vodstva pokušali odgonetnuti tko je to prijetio Šeksu, pa su porezni obveznici morali plaćati njegovo osiguranje. Skoro svi naši sugovornici slično su odgovarali.

'Bilo je to isključivo zbog Šeksove osobne komocije, a poznato je da on pati na simbole političke moći, tjelohranitelje, službene aute i tajnice. Nikad se u stranci nije pričalo o tome da ga bilo tko ugrožava, rekao je jedan nekadašnji HDZ-ov ministar.

Po svemu sudeći Šeks je zadržao osiguranje zahvaljujući činjenici da tadašnji premijer Ivo Sanader nije želio produbljivati sukob s njim nakon što je odredio da ga u drugom mandatu HDZ-ove vlade na mjestu predsjednika Sabora zamijeni Bebić.

'Šeksa je jako pogodila ta smjena, bio je uvjeren da njemu pripada dužnost predsjednika Sabora. Da ne bi ispalo da ga Sanader želi potpuno marginalizirati, ostavio mu je to osiguranje. Osim toga, sredinom 2008. godine kad je Šeks trebao izgubiti službenu zaštitu, hodao je uz pomoć štaka jer je operirao kuk. I to je pridonijelo da mu Vlada ne ukine osiguranje, makar je nakon kraćeg vremena već normalno hodao', ispričao je visoki HDZ-ov dužnosnik u prošlom mandatu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi