jedna od međufaza

Vlada od EU zatražila traži da se Rimcu odgodi rok za razvoj robotaksija

03.09.2023 u 08:04

Bionic
Reading

Vlada je od Europske komisije zatražila odgodu od godine za jednu od međufaza u razvoju projekta robotaksija poduzetnika Mate Rimca

Telegram koji je objavio ovu informaciju podsjeća da Vlada prije dvije godine s Bruxellesom dogovorila da će do prvog kvartala 2024. biti dovršena proizvodnja 60 prototipova robotaksija, razvoj platforme za autonomna vozila i baterijske sustave te testiranje prototipova i sustava za autonomnu vožnju. Međutim, to se neće dogoditi pa je predloženo da se rok pomakne na prvi kvartal 2025. godine.

Podsjetimo, planirano je da projekt bude sufinanciran iz EU fondova i dio je Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Europska komisija je u svibnju ove godine potvrdila da projekt ima pravo na potporu u iznosu od 179,5 milijuna eura.

Kao glavni razlog za traženu odgodu navodi se dugotrajna procedura odobrenja Europske komisije koja je projekt odobrila prije tri mjeseca. Iz Rimčeve tvrtke Project 3 Mobility su naveli da odgoda neće utjecati na krajnji rok za projekt, odnosno za pokretanje komercijalne usluge u Zagrebu u 2025. godini, navodi Telegram.