Koordinacija veledrogerija

Vlada duguje milijarde: Kreće obustava isporuke lijekova bolnicama

01.04.2019 u 09:57

Bionic
Reading

Veledrogerije su iscrpile kreditne opcije kojima su se koristile za nabavu lijekova kako ne bi ugrozile zdravlje pacijenata, posebno u bolnicama koje ne plaćaju svoje dugove više od 1000 dana, te će biti prisiljene obustaviti isporuku lijekova i medicinskog materijala ako s Vladom ne pronađu rješenje za sanaciju duga

HUP-ova Koordinacija veledrogerija obavijestila je javnost kako su veledrogerije iscrpile kreditne linije za nabavu lijekova bolnicama. Ukupan dug bolnica prema četiri najveće veledrogerije na dan 31. prosinca 2018. iznosio je 2,2 milijarde kuna, od čega je 85 posto dospjeli dug.

Uz izniman rast bolničke potrošnje, nastavljen je negativan trend plaćanja dugovanja, pri čemu je pokrivenost naplatom ispod 50 posto. Veledrogerije su se, kako bi osigurale redovnu opskrbu bolnica lijekovima, zadužile za dodatnih milijardu kuna, a svakog mjeseca dug bolnica povećava se za dodatnih 150 milijuna kuna, navode iz HUP-ove Koordinacije veledrogerija.

Veledrogerije su u siječnju ove godine obavijestile Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija, a u veljači i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, o nužnosti hitne reakcije kako bi se osigurala daljnja opskrba lijekovima.

'Veledrogerije iz godine u godinu nalaze rješenja te sprečavaju obustavu lijekova jer su u pitanju ljudski životi i zdravlje pacijenata. Veledrogerije su iscrpile kreditne linije, a čini se da Vlada shvaća to kao redovan način poslovanja. Stanje je alarmantno i ove godine kulminira problem na koji upozoravamo više godina', izjavio je u ime HUP-ove Koordinacije veledrogerija predsjednik Ivan Klobučar.

HUP-ova Koordinacija veledrogerija uputila je posljednji apel Vladi Republike Hrvatske sa zamolbom za sastanak 19. veljače 2019. i nije dobila odgovor, stoga su obavijestiti javnost da su veledrogerije ostale bez sredstava za podmirenje obveza prema svojim dobavljačima te će u sljedećih nekoliko dana biti prinuđene obustaviti isporuku lijekova i medicinskog materijala bolnicama s najstarijim dugovanjima - onima čiji rokovi plaćanja prelaze 1000 dana: OB-u Dubrovnik, OB-u Sisak i OB-u Vinkovci.

'Veledrogerije više ne mogu preuzimati odgovornost za funkcioniranje bolničkog sustava i naglašavamo da smo dovedeni u položaj u kojem ne postoji drugi izlaz. Ujedno smo primorani najaviti da ako i ovaj put izostane želja Vlade za nalaženjem hitnih mjera, obustava isporuke morat će obuhvatiti ostale bolnice, redom one s prvim sljedećim najduljim dugovanjem. Nažalost, hoće li bolnice ostati bez redovne isporuke lijekova, to je isključivo u rukama Vlade RH, a naše mogućnosti su iscrpljene', zaključuje Klobučar.