POSLJEDNJE UPOZORENJE VELEDROGERIJA

Bolnice dužne više od dvije milijarde kuna - prijeti nestašica lijekova

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 09.07.2018 11:48
  • Objavljeno 09.07.2018 u 10:52
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

HUP - Koordinacija veledrogerija upozorava da ukupna dugovanja bolnica iznose više od dvije milijarde kuna te je dug samo u proteklih šest mjeseci narastao za 500 milijuna kuna. Prema dostupnim informacijama, dramatičan rast ne namjerava se zaustaviti u skorije vrijeme niti postoji mogućnost da se podmiri u značajnijem opsegu, što će u konačnici rezultirati s milijardom kuna novog duga nastalog samo u 2018. godini

Takav razvoj situacije veledrogerijama ostavlja sve manje mogućnosti za ekonomsku opravdanost poslovanja te su sve jasnije naznake da bi se već u sljedećim tjednima mogla dogoditi nestašica lijekova, poručuju iz Koordinacije veledrogerija.

Naime, kako navode, s 31. svibnja 2018. godine ukupna dugovanja bolnica prema veledrogerijama iznose više od dvije milijarde kuna. 24 bolnice od njih 62 imaju rokove plaćanja dulje od 365 dana, a pojedine bolnice, njih šest, plaćaju svoje račune u rokovima duljim od dvije godine, čime se značajno prekoračuju rokovi plaćanja propisani zakonom.

Hrvatske veledrogerije su, naglašavaju, dale svoj maksimalan doprinos kako opskrba bolnica lijekovima ne bi došla u pitanje, no granice vlastitih mogućnosti odavno su iscrpljene i ovo je posljednje upozorenje i apel za rješavanje neizdržive situacije.

'Bolnice u prosjeku stvaraju 80 milijuna kuna duga mjesečno, uz rokove plaćanja izvan svih zakonskih propisa – takav način poslovanja ne može podržati nijedan ekonomski model. Od veledrogerija se očekuje da poštuju zakone, imaju uredne isporuke proizvoda - lijekova i medicinske opreme - uredno plaćaju svoje obveze i nabavu lijekova te isplaćuju plaće i doprinose za 1600 zaposlenih. Iz kojih sredstava bi se to sve trebalo financirati? Dobili smo informaciju da resorna ministarstva nemaju namjeru osigurati dodatna sredstva koja bi usporila ovako dramatičan rast dugovanja i pitamo se vrlo ozbiljno tko će snositi odgovornost za kolaps sustava?', komentirao je situaciju Josip Matusinović, predsjednik HUP - Koordinacije veledrogerija.

  • +24
  • +21

Bolnica u Splitu

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

Nakon gotovo godinu dana intenzivnih razgovora predstavnika HUP-a s resornim ministarstvima, a bez naznaka rješenja za ovaj gorući problem, u Koordinaciji smatraju da su iscrpljeni svi modeli razgovora te preostaje jedino mogućnost intervencije Vlade ili nestašica lijekova. 'Obavijestili smo premijera Andreja Plenkovića i nadamo se da do najgoreg scenarija neće doći jer o mogućnosti poslovanja veledrogerija ovisi redovita isporuka lijekova bolnicama i posljedično radna mjesta za 1600 zaposlenih', zaključuje Matusinović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!