SJEDNICA U BANSKIM DVORIMA

Vlada drastično skresala birokraciju, građevinsku dozvolu sad možete dobiti u par klikova

04.04.2019 u 06:09

Bionic
Reading

Sjednicu Vlade tradicionalno je svojim uvodom otvorio premijer Andrej Plenković. Među točkama dnevnog reda su bile i izmjene Zakona o tržištu električne energije i Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika te izmjene Zakona o trgovačkim društvima

Na početku sjednice Plenković je podsjetio na obljetnicu članstva u NATO-u.

'Obilježili smo i obljetnicu akcije Plitvice, operacije koja je značila prvi pravi veliki uspjeh hrvatske policije u tom trenutku', kazao je Plenković, te zahvalio Josipu Joviću i svim braniteljima.

Osvrnuo se i na gospodarstvo. 'Ovog ponedjeljka je počeo s radom Državni inspektorat, jedna od važnijih refomi u našem mandatu. Sve inspekcije će sada djelovati objedinjeno. Tranzicija je provedena dobro', kazao je Plenković.

Drugi krupni događaj je početak rada Fortenove grupe, kazao je. 'Nakon velike krize u Agrokoru prije dvije godine Vlada je pristupila rješavanju tog problema koji je prijetio velikom gospodarskom krizom. Vlada je reagirala pravodobno i stvorio se novi model insolvencijskog gospodarstva', poručio je.

'Očekujemo da će nova vlasnička struktura unaprijediti poziciju i kompanije u njenom sastavu te da vode računa o hrvatskoj poljoprivredi', poručio je Plenković.

Uloga države je konzumirana bez troška za proračun i građane i odgovornost je sada uprave da nastave raditi sukladno tržišnim uvjetima, poručuje premijer.

Cappeli: Turističke pristojbe određivat će županijske skupštine, plaćat će ih i kruzeri

Među važnijim točkama dnevnog reda na sjednici Vlade je i paket turističkih zakona koje je pojasnio ministar turizma Gari Cappelli. Radi se o konačnim prijedlozima Zakon o turističkim zajednicama, Zakonu o članarinama u turističkim zajednicama te Zakonu o turističkoj pristojbi.

Između ostalog u konačnim verzijama zakona, pojasnio je Cappelli, uvodi se profesionalizacija šefova turističkih zajednica kojima se uvodi mandat od četiri godine. 'Donošenje ovog zakona imat će pozitivne učinke, efikasnije sudjelovanje turističkih zajednica u upravljanju destinacijom, bolje povezivanje lokalnih dionika u stvaranju turističkih proizvoda, veća transparentnost rada i bolja promocija destinacije i turističkog proizvoda', kazao je Cappelli.

Što se tiče Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, prema konačnom prijedlogu smanjuje se broj obveznika plaćanja članarina. 'Čak smo 21 djelatnost oslobodili plaćanja članarine, a za 12 djelatnosti snižavamo koeficijent', rekao je ministar turizma.

Formira se i Fond za turistički nedovoljno razvijena područja na kontinentu, dodao je.

'Odluku o visini turističke pristojbe više neće donositi Vlada, nego županijske skupštine i to temeljem pravilnika kojim ministar određuje najniži i najviši iznos', kazao je Cappelli.

Novost je i da se uvodi mogućnost da turističke pristojbe plaćaju i kruzeri, a općinska i gradska vijeća će odlučiti žele li uvesti takvu taksu.

Dokumenti za građevinske dozvole prikupljat će se online

Izmjene Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji, koje je Vlada poslala u Sabor uvode se novosti u sustav građevinskih dozvola. 'Tri su ključne promjene - smanjenje procesa za izdavanje dozvola, pojeftinjenje izdavanja dozvola te ograničavanje rokova javnim službama za očitovanje. Cilj je da sustav što učinkovitije služi građanima', kazao je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Predloženim izmjenama zakona uvodi se sustav eKonferencije, putem kojeg će se podnositi, prikupljati i obrađivati sva dokumentacija potrebna za izdavanje građevinske dozvole, pa građani i drugi investitori neće morati odlaziti urede, nego će sve raditi državni službenik na jednome mjestu.

To znači da investitor traži od projektanta izradu glavnog projekta te potom podnosi zahtjev za izdavanje dozvole, a državni službenik 'saziva' e-konferenciju te tijekom idućih 15 dana prima reakcije umreženih nadležnih institucija. Ako ih ne bude, smatra se da je sve u redu te slijedi elektroničko izdavanje građevinske dozvole.

  • +8
Vlada raspravlja o izvješću o radu Državnog ureda za reviziju Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nacionalna sveučilišna knjižnica ide u rekonstrukciju za 43,4 milijuna kuna

Vlada se priprema i za sljedeću godinu kada će Hrvatska predsjedati Europskom unijom. Tako je danas donesena odluka o koordinatorima na razini ministara, koji će imati zadatak razradu prioriteta i pripremu Programa Predsjedanja prema formacijama Vijeća Europske unije.

Za vrijeme predsjedanja Europskom unijom Nacionalna sveučilišna knjižnica u Zagrebu bit će središnji prostor za provedbu aktivnosti predsjedanja. No, uoči toga zgrada će se morati pripremiti pa je Vlada danas donijela odluku o davanju suglasnosti da NSK angažira tvrtku ING-GRAD za izvođenje radova rekonstrukcije. Taj posao koštat će 43,4 milijuna kuna, u što je uključen PDV.