afera sms

Visoki kazneni sud potvrdio presudu Vargi i Curiću

26.10.2021 u 12:22

Bionic
Reading

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom je odbio žalbe USKOK-a i dvojice optuženika te potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Osijeku. Time je postala pravomoćna presuda kojom je prvi optuženik proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela sprečavanja dokazivanja, a drugi optuženik za počinjenje kaznenog djela pomaganja u sprečavanju dokazivanja

Iako Visoki kazneni sud ne otkriva imena optuženika, Jutarnji list piše da se radi o bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi i prijašnjem vozaču ministra poljoprivrede Blažu Curiću te presudi u tzv. aferi SMS. Varga je osuđen na kaznu zatvora od tri godine i šest mjeseci, a Curić na kaznu zatvora od dvije godine.

Kako se navodi u obrazloženju presude, Varga je osuđen jer je izradio lažno dopisivanje visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj putem elektroničkih uređaja. Curić mu je u tome pomogao na način da je u tu svrhu dostavio telefonske kontakte pojedinih dužnosnika i drugih osoba. Lažno dopisivanje trebalo je poslužiti za onemogućenje i znatno otežanje dokazivanja u sudskom postupku koji se tada vodio pred Županijskim sudom u Osijeku protiv gazde hrvatskog nogometa Zdravka Mamića i drugih okrivljenika zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Trebalo je to poslužiti i za otežanje postupka predaje Republici Hrvatskoj posrnulog tajkuna, bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića iz Velike Britanije nakon izdanog europskog uhidbenog naloga zbog vođenja kaznenog postupka. Lažnim dopisivanjem visokih dužnosnika prikazano je da su neosnovano dogovorili pokretanje kaznenog progona koji je rezultirao vođenjem kaznenih postupaka. Iz lažnog dopisivanja proizlazi da su pojedini pravosudni dužnosnici (glavni državni odvjetnik) vršili pritiske na druge pravosudne dužnosnike (suce Vrhovnog suda Republike Hrvatske) da se okrivljenici osude u tim kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza. Sve je to trebalo poslužiti kao dokaz teškog kršenja ustavnih prava okrivljenika u tim postupcima i dokaz političkog progona.

  • +3
Suđenje Franji Vargi i Blažu Curiću Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da kazna na koju su optuženici osuđeni nije ni prestroga ni preblaga, nego pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti. Prvom je optuženiku kao olakotna okolnost cijenjeno to što je otac troje maloljetne djece. Otegotna okolnost je prijašnja osuđivanost te to što je od jednog okrivljenika (iz drugog kaznenog postupka) koji je koristio tako lažno sačinjeno dopisivanje primio značajne novčane iznose i vrlo vrijednu informatičku opremu. Cijenjena je i izražena upornost, kao i količina lažnog dopisivanja koju je izradio.

Drugom optuženiku kao olakotna okolnost cijenjeno je to što je otac troje djece (jedno maloljetno) i prijašnja neosuđivanost. Otegotno je to što je pri počinjenju djela iskoristio svoj raniji status policijskog službenika i vozača visokorangiranog državnog dužnosnika kako bi došao do određenih informacija i podataka.

S Visokog kaznenog suda ističu da će izrečene kazne ispuniti svrhu kažnjavanja u odnosu na obojicu optuženika. Radnjama obojice optuženika došlo je do narušavanja povjerenja javnosti u državne institucije, a osobito u najviše državne i pravosudne dužnosnike. Kriminalna aktivnost kreiranja lažnih optužbi na račun najviših državnih i pravosudnih dužnosnika (koje su u medijima javno objavljene) upućuje na vrlo grubo podmetanje o načinu rada legalnih institucija izvršne i sudbene vlasti. Usmjerena je na potkopavanje njihove vjerodostojnosti kako bi se doveo u pitanje način funkcioniranja cijelog sustava. Djelo je imalo kao cilj diskreditaciju najviših političkih i pravosudnih dužnosnika kojima se u lažnom dopisivanju pripisalo da su zlouporabili svoje funkcije i zakonske ovlasti kako bi se 'nevine osobe' uhitile i procesuirale ili bile neutemeljeno osuđene. Počiniteljima ovakvih kaznenih djela mora se izreći odgovarajući prijekor u smislu kažnjavanja u skladu sa stupnjem njihove krivnje, a istovremeno ostvariti individualnu i generalnu svrhu kažnjavanja. Kazne će utjecati i na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava, navode s Visokog kaznenog suda.