na osječkom Županijskom sudu

[VIDEO/FOTO] Presuda u aferi SMS: Franjo Varga dobio tri i pol godine zatvora, Blaž Curić dvije

04.02.2021 u 11:44

Bionic
Reading

Bivši policijski informatičar Franjo Varga u četvrtak je nepravomoćno proglašen krivim za sprječavanje dokazivanja u tzv. "aferi SMS" te je osuđen na tri i pol godine zatvora, a njegov pomagač, bivši vozač ministra poljoprivrede, Blaž Curić na dvije godine zatvora

Uskok je Vargu teretio da je, od sredine 2017. do rujna 2018., izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je trebao dokazati da su bivši čelnik "Dinama" Zdravko Mamić i bivši vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić žrtve politički montiranih postupaka, zbog čega mu se sudilo za sprječavanje dokazivanja, a Curića da mu je pomogao jer mu je, u rujnu 2018. dojavio da je pod istragom.

Video: Dubravka Petrić / PIXSELL

Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda zaključilo je da je nedvojbeno potvrđeno da su okrivljenici počinili kaznena djela iz optužnice, a iako su u cijelosti poricali nedjela sud im nije povjerovao, jer informatičko vještačenje, provedene posebne dokazne radnje i iskazi svjedoka govore drugačije.

Vještačenjem informatičke opreme prvooptuženog Varge pronađene su poruke koje je Zdravko Mamić predstavio na press-konferenciji 2018. godine, a koje su trebale pokazati da pravosudni dužnosnici, predstavnici Uskoka i policijski službenici protiv njega dogovaraju montirani i politički motivirani kazneni postupak, a informatičko vještačenje je pokazalo da su na toj opremi poruke i kreirane.

  • +3
Na Županijskom sudu u Osijeku izrečena presuda Franji Vargi i Blazu Curiću u aferi SMS Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Pretragom te opreme pronađene su datoteke koje je Ivica Todorić dostavio glavnom državnom odvjetniku, odnosno poruke koje su navodno razmjenjivali premijer Andrej Plenković, bivša potpredsjednica vlade Martina Dalić i dužnosnici "Agrokora", a u kojima se navodno dogovara montirani postupak protiv Todorića i njegovo uhićenje.

Pretragom Curićeve opreme utvrđeno je da je Vargi dostavljao brojeve Andreja Plenkovića i Martine Dalić, a pronađena je i navodna komunikacija dužnosnika vlade i čelnika "Agrokora", što je identično dokumentaciji koju je Todorić predao svojim odvjetnicima, a oni glavnom državnom odvjetništvu.

Sud smatra kako je analizom komunikacije optuženih vidljivo je da je Curić Vargu telefonom upozorio da izbriše sve dokaze, brojeve i poruke te da je Curić znao u koju će se svrhu ti podatci koristit. Sud smatra kako su svojim postupcima okrivljenici doveli u pitanje neovisnost sudske vlasti te vjerodstojnost vladavine prava.

Varga i Curić nisu se pojavili na izricanju presude, kao ni njihovi odvjetnici Mario Poljak i Krešimir Vilajtović, a došao je samo drugi Curićev branitelj Berislav Krnic. U izrečene kazne uračunato im je vrijeme provedeno u pritvoru, a sud ih je obvezao na plaćanje troškova postupka.

Tijekom suđenja ispitani su brojni svjedoci, među kojima Ivica Todorić, bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a video-vezom iz Mostara svjedočio je i Zdravko Mamić, koji se u BiH nalazi od lipnja 2018., kao bjegunac pred hrvatskim pravosuđem.

Uskok zadovoljan presudom u "aferi SMS", obrana najavila žalbu

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković izjavio je novinarima kako je tužiteljstvo zadovoljno osuđujućom presudom protiv dvojice okrivljenika, a o mogućoj žalbi na visinu kazne, odlučiti će se po primitku pismenog otpravka presude gdje se očekuje detaljnije obrazloženje olakotnih i otegotnih okolnosti za svakoga od njih.

Na upit novinara što se poduzima na otkrivanju osobe koja je Blažu Curiću dojavila da se protiv Franje Varge provodi kriminalističko istraživanje i tajno praćenje Mišković je odgovorio kako se i dalje traga za tom osobom, a izvidi su u tijeku.

"Vidjeli ste i tijekom ovoga postupka koliko je tu situacija koje je potrebno istražiti i naravno da Uskok, u suradnji s policijskim službenicima, nikada neće prestati tražiti osobu koja je Blažu Curiću dojavila da je Franjo Varga pod nadzorom", poručio je Mišković.

Curićev odvjetnik Berislav Krnic rekao je novinarima kako je za obranu ovakva presuda "vrlo razočaravajuća" te da ne može prihvatiti razloge, koji su se mogli čuti na izricanju presude, jer su tijekom suđenja iznijeli okolnosti koje nisu ukazivale na ovakav ishod prvostupanjskog postupka.

Najavio je kako će obrana uložiti žalbu jer za to, kako tvrdi, "ima dosta razloga", dodavši kako će biti zanimljivo vidjeti što će sud navesti u pisanom obrazloženju presude.