vrhovni sud

Pravomoćna presuda za izvlačenje novca iz Dinama: Zdravku Mamiću potvrđena kazna od šest i pol godina zatvora

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 15.03.2021 19:12
  • Objavljeno 15.03.2021 u 18:13
Milan Pernar, Zdravko Mamić, Zoran Mamić, Damir Vrbanović

Milan Pernar, Zdravko Mamić, Zoran Mamić, Damir Vrbanović

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Vrhovni sud potvrdio je u ponedjeljak presudu osječkog Županijskog suda kojom je odbjegli čelnik HNK Dinamo Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama

Najviši sud je Zoranu Mamiću smanjio kaznu zatvora sa četiri godine i 11 mjeseci na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru sa četiri godine i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca. Uz to, Vrhovni sud je ukinuo presudu u dijelu koji se odnosi na optužbu da je Zoran Mamić poticao Pernara na zlouporabu te je u tom dijelu naloženo ponovljeno suđenje, priopćio je najviši sud.

Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena prvostupanjska presuda kojom je osuđen na tri godine zatvora, dodao je najviši sud u priopćenju u kojem navodi samo inicijale optuženika.

Vrhovni sud je priopćio da je odbio optužbu tužiteljstva koja se odnosi na oduzimanje tri nekretnine upisanog zemljišnoknjižnog vlasništva supruge Zdravka Mamića pojasnivši da se imovina stečena kaznenim djelom može oduzeti samo ako je stečena nakon 21. rujna 2009. godine.

  • +5
  • +2

Zdravko Mamić

Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita/PIXSELL

Sud je dodao da je u preostalom dijelu potvrđena prvostupanjska presuda kojom se od Pernara oduzima imovinska korist od dva milijuna kuna, od Zdravka Mamića 52 milijuna kuna, a od Vrbanovića 25 milijuna kuna.

Vrhovni sud je precizirao da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio sve okolnosti u odnosu na kazne te da je uzet u obzir način i trajanje počinjenja djela te njihova međusobna povezanost.

''Stupanj krivnje kod svih optuženika je visok. Pogibeljnost ovih kaznenih djela je nedvojbeno velika kako s aspekta korumpiranja poreznog inspektora, tako i zbog izuzetno visokih iznosa stečene imovinske koristi, odnosno prouzrokovanja štete'', ocijenio je Vrhovni sud.

Najviši sud je porezniku Pernaru kao olakotnu okolnost cijenio dosadašnju neosuđivanost i činjenicu da je otac troje maloljetne djece, dok je otegotnim cijenjeno narušavanje ugleda javnih službi te povjerenja građana u njihovo funkcioniranje.

Vrhovni sud je istaknuo da je Zdravku Mamiću pri odmjeravanju kazne pravilno cijenjena dosadašnja neosuđivanost, dok mu je kao otegotna okolnost cijenjena upornost u počinjenju kaznenog djela i pokušaj prikrivanja svojeg ponašanja. Sud je precizirao da je Zdravko Mamić sačinjavao podneske kojim su se očigledno instruirali svjedoci o načinu kako bi oni trebali iskazivati na sudu.

Zoranu Mamiću i Damiru Vrbanoviću je kao olakotna okolnost cijenjena dosadašnja neosuđivanost, nadodao je Vrhovni sud.

Vrhovni sud: Ni prestroge ni preblage kazne

Najviši sud smatra da ove kazne nisu ni prestroge ni preblage te će ispuniti svrhu kažnjavanja. ''Kazne će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Uz to, kazne sadrže i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje su optuženici prouzrokovali'', zaključio je Vrhovni sud.

Zdravko Mamić, koji je uoči izricanja prve presude na osječkom Županijskom sudu pobjegao pred hrvatskim pravosuđem, zajedno sa svojim suoptuženicima od početka odbacuje optužbe o organiziranom izvlačenju novca iz zagrebačkog nogometnog kluba, dok za prvostupanjsku presudu tvrdi da je nezakonita.

Uskok se žalio na prvostupanjsku presudu jer je smatrao da su kazne trebale biti veće, posebno jer je Mamić osuđen da je pribavio čak 52 milijuna kuna za sebe i još 25 milijuna kuna za suoptuženog brata Zorana.

Najviše novca izvučeno je, prema presudi, preko lažnih dodataka ugovorima o transferima Dejana Lovrena i Luke Modrića protiv kojega je zbog lažnog svjedočenja na Mamićevu suđenju bila podignuta i optužnica, ali ju je sud odbacio.

U međuvremenu Zdravko Mamić je sa svojim suradnicima odbacio krivnju iz nove optužnice zbog izvlačenja oko 200 milijuna kuna iz Dinama.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!