klimatska kriza

Više od sto prosvjednika blokiralo novu njemačku elektranu na ugljen

03.02.2020 u 12:47

Bionic
Reading

Više od stotinu prosjvednika pod nazivom 'Ende Gelände' (Kraj) u nedjelju je blokiralo novu njemačku elektranu na ugljen Datteln 4, zahtijevajući da njemačka vlada ispuni svoj obećanje da se ukine korištenje ugljena

Prosvjednici su najavili nove prosvjede i poručili: 'Ne možemo dopustiti da se, u svjetlu klimatske krize, još jedna elektrana na ugljen priključi elektroenergetskoj mreži', piše Deutsche Welle.

Elektrana na ugljen Datteln 4, koja pripada komunalnom poduzeću Uniper te još nije započela s radom, moderna je tvornica tvrdog ugljena čija je vrijednost 1,5 milijardi eura (1,6 milijardi dolara). Postrojenje je izuzeto od prijedloga njemačke vlade da se do 2038. godine ukine korištenje ugljena.

Datteln 4, koji pripada komunalnoj tvrtki Uniper, moderna je tvornica tvrdog ugljena čija je vrijednost 1,5 milijardi eura (1,6 milijardi dolara). Postrojenje, koje još nije započelo s radom, izuzeto je od prijedloga njemačke vlade da zemlja prestane s korištenjem ugljena do 2038. godine. Razlog tome je to što se tvrtka zalaže za zatvaranje starih elektrana na ugljen s visokom emisijom CO2.

  • +5
Prosvjednici blokirali novu njemačku elektranu na ugljen Izvor: Profimedia / Autor: INA FASSBENDER / AFP

Aktivisti za zaštitu okoliša kritiziraju takav kompromis navodeći kako to dokazuje nedostatak ambicije za rješavanje klimatske krize.

Premijer pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet i njemački ministar ekonomije Peter Altmaier podržavaju rad elektrane na ugljen navodeći kako država mora imati električnu energiju od konvencionalnih izvora dok obnovljiva enregija ne postane lako dostupna.